Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab po góralsku

Schab po góralsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 3108

Dodano:

Odsłon: 22862

Marynowany schab bardzo dobrze smakuje w połączeniu ze słodko-kwaśną żurawiną i aromatycznym serem wędzonym.

Składniki

  • Schab bez kości - 2 plastry
  • Konfitura żurawinowa - 3 łyżeczki
  • Ser wędzony - 4 plastry
  • Marynata:
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki
  • Ocet balsamiczny - 1,5 łyżeczki
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Sól - 2 szczypty
  • Pieprz - 2 szczypty
  • Przyprawa do wieprzowiny - 1/2 łyżeczki
  • Ponadto: olej do smażenia
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Schab po góralsku

Przygotowanie

  1. Każdy plaster schabu przekroić na pół i rozbić tłuczkiem. Umieścić mięso w marynacie, najlepiej na całą noc.

  2. Na rozgrzanym oleju podsmażyć schab z jednej strony, przewrócić na drugą stronę, a na podpieczonej części ułożyć ok. ¾ łyżeczki konfitury i przykryć plastrem sera.

  3. Smażyć mięso przez kilka minut, pod koniec przykrywając pokrywką, aby ułatwić stopienie sera.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń