Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schabowe czy mielone? W rozstrzygnięciu tego dylematu pomaga przepis inspirowany kuchnią wschodnią – schab po kozacku to pyszne roladki schabowe nadziewane aromatycznym, mielonym mięsem i owinięte plasterkami boczku. Danie jest idealne na niedzielny obiad. Roladki serwuj z gotowanymi ziemniakami, posypanymi koperkiem i ulubioną surówką.
Placuszki te są idealnym przemytnikiem warzyw i owoców dla tych, którzy są z...
Odsłon: 147
dziś zapraszam Was na rewelacyjne, domowe drożdżówki, bułeczki z serem i lukr...
Odsłon: 317
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 23655
Pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie czy gniazdka - bez względu na nazwę to...
Odsłon: 340
Placuszki te są idealnym przemytnikiem warzyw i owoców dla tych, którzy są z...
Odsłon: 147
dziś zapraszam Was na rewelacyjne, domowe drożdżówki, bułeczki z serem i lukr...
Odsłon: 317
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 23655
Pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie czy gniazdka - bez względu na nazwę to...
Odsłon: 340
Składniki
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej. Na łyżce tłuszczu podsmaż cebulkę oraz marchewkę, po czym odstaw do przestygnięcia. Do miski włóż mielone mięso, dodaj podsmażone warzywa, następnie drobno posiekany czosnek, ketchup, mleko, wbij jajko, a na koniec dopraw solą i czarnym pieprzem. Dobrze wyrób mięsną masę ręką.
Schab pokrój na plastry, następnie ubij je tłuczkiem i natrzyj solą z pieprzem z obydwu stron. Na każdy plasterek wyłóż łyżką masę z mielonego mięsa, po czym zwiń jak zrazy, lekko dociskając w dłoni. Zawiń roladki plasterkami boczku i zabezpiecz wykałaczką, żeby nic się nie rozpadało. Schab obsmaż na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, a następnie przełóż do żaroodpornego naczynia z pokrywą lub rękawa do pieczenia (zamknij klips) i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na około 25 minut. Pod koniec pieczenia możesz otworzyć pokrywę, aby boczek stał się bardziej chrupiący.
Upieczony schab po kozacku wyjmij z piekarnika i od razu serwuj na talerze. Podawaj z ulubionymi dodatkami jako danie obiadowe.