Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab w aromatycznym sosie.

Schab w aromatycznym sosie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 3138

Dodano:

Odsłon: 2267

Soczyste mięso w pysznym sosie...

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżka vegety
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka mąki
  • 1/4 szkl. zimnej wody
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Schab w aromatycznym sosie.

Przygotowanie

  1. Czosnek przepuścić przez praskę, dodać zioła prowansalskie, vegetę i dokładnie wymieszać. Mięso naciąć ( ale nie do końca ) i natrzeć przyprawami, pozostawić na kilka godzin w lodówce ( ja robię dzień wcześniej ).

  2. Do rondla wlać kilka łyżek oleju i zrumienić mięso ze wszystkich stron. Dodać pokrojoną cebulę i zrumienić - nie przypalić.

  3. Dodać tyle wody, aby zakryła mięso. Dodać ziele i liść laurowy.

  4. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa. Pilnować, aby się nie przypaliło - w trakcie gotowania uzupełniać wodę.

  5. Ugotowane mięso wyjąć z wywaru i pokroić na plastry w miejscu nacięć.

  6. Z wywaru zrobić sos. Mąkę wymieszać z wodą wlać do wywaru i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty ( przepis na surówkę na moim profilu ). Życzę smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń