Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś jako obiad proponuje schab w mleku kokosowym z ryżem. Kolejna propozycja z cyklu szybkich, prostych obiadów dla zabieganych. Danie, które można wykonać w jednym garnku ( oprócz gotowania ryżu). Nie każdy z Nas po ciężkim dniu w pracy ma ochotę, siłę i czas aby spędzać dużo czasu w kuchni. Akurat to danie jest dla takich osób.
Racuchy na kwaśnym mleku z jabłkami to pyszna i prosta propozycja niemal na k...
Odsłon: 1036
Są to tosty, które mają w środku parówkę. Jest to przepyszny przepis i wielu...
Odsłon: 67
Janssons frestelse czyli zapiekanka, której nie można się oprzeć (a przynajmn...
Odsłon: 129
Przepis dnia
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 42856
Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością...
Odsłon: 8255
Racuchy na kwaśnym mleku z jabłkami to pyszna i prosta propozycja niemal na k...
Odsłon: 1036
Są to tosty, które mają w środku parówkę. Jest to przepyszny przepis i wielu...
Odsłon: 67
Janssons frestelse czyli zapiekanka, której nie można się oprzeć (a przynajmn...
Odsłon: 129
Przepis dnia
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 42856
Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością...
Odsłon: 8255
Składniki
Schab w mleku kokosowym tak jak pisałem wyżej robi się szybko. Zaczynamy od cebuli, obieramy ją i kroimy w kostkę. Schab również kroimy w kostkę ( ale tutaj jest większa dowolność to Wy wiecie jak duże kawałki mięsa Wam odpowiadają). Rozgrzewamy olej w garnku, wrzucamy cebulę chwilę podsmażamy i dodajemy schab. Pamiętamy o mieszaniu aby się nam nic nie przypaliło.
Teraz czas na imbir i seler naciowy. Imbir obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę a seler naciowy siekamy w plasterki. Dodajemy wszystko do garnka. Następnie kroimy paprykę w również w kostkę, a pieczarki w plastry również dodajemy do garnka. Wszystko ciągle mieszając podsmażamy około 3-5 minut. Teraz dodajemy mleczko kokosowe i przyprawy wszystko dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem około 15 minut.
W między czasie gdy wszystko Nam się gotuje wstawiamy w drugim garnku ryż. Pamiętajcie tylko żeby ryż ugotować al dente ponieważ “dojdzie” Nam podczas duszenia w garnku z całą resztą. Teraz mamy czas aby zając się ostatnim składnikiem czyli pomidorami. Musimy je wyparzyć aby łatwo zdjęła się z nich skóra. Następnie kroimy je w kostkę.
Teraz dodajemy pokrojone pomidory do garnka i dusimy jeszcze przez około 5 minut. Następnie dodajemy ugotowany ryż, wszystko mieszamy, przykrywamy i dusimy jeszcze kolejne 5 minut. Po tym czasie smaki Nam się połączą i danie mamy gotowe Smacznego!