Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab w sosie pieczeniowym z pieczarkami

Schab w sosie pieczeniowym z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1105 Ocena: 13742

Dodano:

Odsłon: 7228

Świetny pomysł na obiad. Schab pieczony w sosie własnym, mięciutkie, delikatne mięso w aromatycznym sosie. Danie podany z pieczarkami, wszystko przyrządzisz prosto i co najważniejsze smacznie.

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 kg pieczarek
  • 1 łyżka mąki pszennej
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Schab w sosie pieczeniowym z pieczarkami

Przygotowanie

  1. 1. Mięso myjemy, osuszamy, przekładamy do miski. Cebulę oraz czosnek obieramy, cebulę kroimy w krążki a czosnek drobno siekamy, przekładamy do mięsa, wlewamy olej i odstawiamy na dwie godziny.

  2. 2. Po tym czasie mięso wraz z marynatą przekładamy do brytfanny i pieczemy do miękkości. Gdy mięso się trochę zarumieni podlewamy jedną szklanką wody i wsypujemy papryką słodką, gotujemy pod przykrycie około godziny.

  3. 3. Następnie mięso wyjmujemy, kroimy w plastry i układamy w naczyniu a sos przelewamy przez sitko do garnka. Następnie sos zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody i pięć minut gotujemy. Sosem polewamy mięso.

  4. 4. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy, umyte, pokrojone plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Usmażone grzyby układamy obok mięsa.

  5. 5. Danie gotowe.
    6. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 06 sierpnia NIEBO, za tydzień przyjeżdżam, teraz parę dni leczenia, a potem będzie się działo ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smaker 06 sierpnia Danie wygląda przepysznie i bardzo soczyście :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń