Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety ze schabu w sosie porowo-pieczarkowym, zaciągniętym gęstą, kwaśną śmietaną to nasza propozycja na szybki i wyborny obiad.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 59
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3639
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 110
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 59
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3639
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 110
Składniki
Mięso ze schabu kroimy na cienkie kotlety.
Obtaczamy w mące. Na dużej, głębokiej patelni podgrzewamy smalec i obsmażamy na gorącym tłuszczu kotlety na rumiano, z obu stron. W trakcie smażenia przyprawiamy je solą, pieprzem i papryką. Gotowe kotlety zdejmujemy na chwilę z patelni.
Na tłuszcz, na którym je smażyliśmy wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i pora pokrojonego w półplasterki. Smażymy cebulę i pora na szklisto. Do podsmażonego pora i cebuli dodajemy marchew startą na tarce o grubych oczkach. Następnie kroimy pieczarki w plasterki. Dorzucamy do warzyw na patelni, przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy całość 10 minut i zalewamy wodą, dodajemy maggi. Na pieczarkach układamy kotlety. Przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy całość 15-20 minut. Jeśli jest potrzeba dolewamy trochę wody.
Śmietanę łączymy z odrobiną wody i mąką tak, aby nie było grudek. Dodajemy do niej 2-3 łyżki gorącego sosu z patelni i mieszamy (hartujemy śmietanę, aby się nie zwarzyła), zalewamy nią sos. Doprowadzamy sos do wrzenia i wyłączamy ogień. Doprawiamy jeszcze ewentualnie, jeśli jest taka potrzeba solą, pieprzem i maggi. Posypujemy na koniec natką pietruszki. Schab w sosie pieczarkowo-śmietanowym gotowy!