Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab jest kruchy i miękki, a sos aromatyczny, lekko gęsty i kremowy. Takie danie można podać z ryżem, makaronem, kaszą czy ziemniakami. Robi się go prosto z prostych i tanich składników.
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5404
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1765
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5308
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1810
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5404
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1765
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5308
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1810
Składniki
Schab pokroiłam na kawałki. Można też pokroić w plastry. Przełożyłam go do miski i posypałam przyprawą do mięsa wieprzowego. Wymieszałam, żeby mięso równo się przyprawiło, a następnie posypałam je mąką pszenną i znów wymieszałam, żeby się w niej dokładnie obtoczyło. Na patelni rozgrzałam 2-3 łyżki oleju i włożyłam mięso. Obsmażyłam je na rumiano ze wszystkich stron i przełożyłam do garnka. Cebule obrałam, pokroiłam w kosteczkę i zeszkliłam na tej samej patelni. Schab pokroiłam na kawałki. Można też pokroić w plastry. Przełożyłam go do miski i posypałam przyprawą do mięsa wieprzowego. Wymieszałam, żeby mięso równo się przyprawiło, a następnie posypałam je mąką pszenną i znów wymieszałam, żeby się w niej dokładnie obtoczyło. Na patelni rozgrzałam 2-3 łyżki oleju i włożyłam mięso. Obsmażyłam je na rumiano ze wszystkich stron i przełożyłam do garnka. Cebule obrałam, pokroiłam w kosteczkę i zeszkliłam na tej samej patelni. Przesmażoną cebulę dodałam do mięsa. Mięso podlałam wodą, tak żeby trochę ponad nią wystawało. Dodałam koperek, natkę pietruszki, majeranek oraz przyprawy. Sos doprowadziłam do zagotowania. Dodałam serki topione i na małym ogniu dusiłam sos aż mięso było miękkie. Na koniec można jeszcze sos doprawić brakującymi przyprawami. Sos podajemy na gorąco np. z ryżem lub kaszą.