Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab w sosie z serków topionych

Schab w sosie z serków topionych

Autor:

Przepisów i artykułów: 481 Ocena: 3558

Dodano:

Odsłon: 1150

Schab jest kruchy i miękki, a sos aromatyczny, lekko gęsty i kremowy. Takie danie można podać z ryżem, makaronem, kaszą czy ziemniakami. Robi się go prosto z prostych i tanich składników.

Składniki

  • 1kg schabu wieprzowego
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego
  • ok. 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 serki topione po 100g (u mnie ze szczypiorkiem i naturalny)
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżka majeranku
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Schab w sosie z serków topionych

Przygotowanie

  1. Schab pokroiłam na kawałki. Można też pokroić w plastry. Przełożyłam go do miski i posypałam przyprawą do mięsa wieprzowego. Wymieszałam, żeby mięso równo się przyprawiło, a następnie posypałam je mąką pszenną i znów wymieszałam, żeby się w niej dokładnie obtoczyło. Na patelni rozgrzałam 2-3 łyżki oleju i włożyłam mięso. Obsmażyłam je na rumiano ze wszystkich stron i przełożyłam do garnka. Cebule obrałam, pokroiłam w kosteczkę i zeszkliłam na tej samej patelni. Schab pokroiłam na kawałki. Można też pokroić w plastry. Przełożyłam go do miski i posypałam przyprawą do mięsa wieprzowego. Wymieszałam, żeby mięso równo się przyprawiło, a następnie posypałam je mąką pszenną i znów wymieszałam, żeby się w niej dokładnie obtoczyło. Na patelni rozgrzałam 2-3 łyżki oleju i włożyłam mięso. Obsmażyłam je na rumiano ze wszystkich stron i przełożyłam do garnka. Cebule obrałam, pokroiłam w kosteczkę i zeszkliłam na tej samej patelni.

    Przesmażoną cebulę dodałam do mięsa. Mięso podlałam wodą, tak żeby trochę ponad nią wystawało. Dodałam koperek, natkę pietruszki, majeranek oraz przyprawy. Sos doprowadziłam do zagotowania. Dodałam serki topione i na małym ogniu dusiłam sos aż mięso było miękkie. Na koniec można jeszcze sos doprawić brakującymi przyprawami. Sos podajemy na gorąco np. z ryżem lub kaszą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń