Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Schab z pomidorową jarzynką"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 259
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 259
Składniki
Schab opłucz, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Ułóż w brytfance. Cebulę obierz, pokrój na kawałki. Czosnek obierz i razem z cebulą ułóż wkoło pieczeni. Dodaj listki laurowe oraz 1/2 pęczka tymianku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz 30 min. W tym czasie pomidorki umyj. Mozzarellę osącz z zalewy. Pozostały tymianek i bazylię posiekaj. Musztardę wymieszaj z miodem. Pieczeń podlej 1/4 szkl. wody, posmaruj mieszanką miodu i musztardy. Piecz jeszcze 40 min.
Na patelni rozgrzej oliwę. Duś na niej pomidorki około 5 minut. Oprósz solą i pieprzem. Posyp cukrem oraz posiekanymi ziołami. Skrop octem. Na koniec wymieszaj z mozzarellą. Pieczeń pokrój w plastry. Sos z dna brytfanki przecedź przez sitko. Polej nim mięso. Pieczeń podawaj z pomidorową jarzynką.
Znakomity także jako wędlina do kanapek. ok. 90 min. 1 porcja zawiera ok. 510 kcal. Ok. 4,50 zł za porcję.Źródło: Tina