Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Schab z suszonymi śliwkami"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 104
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 38
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2707
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 104
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 38
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2707
Składniki
Mięso myjemy i osuszamy. Do miseczki wlewamy łyżkę oleju, dodajemy miód, sól, pieprz, majeranek, paprykę, posiekany czosnek. Dokładnie mieszamy. Marynatą nacieramy mięso. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na noc.
Umyte śliwki zalewamy winem, odstawiamy na 30 minut, po czym osączamy. Wina nie wylewamy.
Długim, wąskim nożem nacinamy schab. W powstałą kieszeń wpychamy śliwki. Schab obsmażamy ze wszystkich stron na drugiej łyżce rozgrzanego oleju.
Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym natłuszczonym resztą oleju, podlewamy odstawionym winem. Wkładamy do nagrzanego do 180oC piekarnika i pieczemy około 80 minut, co jakiś czas skrapiając powstałym sosem.
Czas przygotowania 95 minut. Cena porcji około 1,50 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 165 kcal Białko 13 g/Tłuszcz 9 g/Węglowodany 8,1 g.Źródło: Rewia