Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab ze śliwką i z moerlami

Schab ze śliwką i z moerlami

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 211

Dodano:

Odsłon: 2100

Schabik przygotowany przez mojego mężusia:)

Składniki

  • schab bez kości
  • torebka moreli suszonych
  • torebka śliwek suszonych
  • przyprawy: kminek, vegeta, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, przyprawa do miesa wieprzowego, papryka słodka
  • jogurt naturalny
  • pieczarki
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Morele i śliwki włożyć na pół godziny do zamrażalnika. Obrać pieczarki (użyć samych kapeluszy). Mięso wymyć. Ostrym, długim nożem zrobić \"kieszonkę\" na całej długości schabu.

  2. Nastawić piekarnik do temperatury 200 stopni C. Wyjąć owoce z zamrażalnika, poprzecinać na połówki i wypchać nimi schab- dość dużo. Mieszanką przypraw natrzeć schab z każdej strony. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego bez żadnego tłuszczu. Schab obłożyć pieczarkami. Podlać odrobina zimnej wody.

  3. Zamknąć naczynie żaroodporne i włożyć do piekarnika. Piec ok 1,5h od momentu jak mięso zacznie się dusić ;)

  4. W czasie pieczenia 2-3 razy obrócić i podlać już wytworzonym się sosem.

  5. Kiedy mięso będzie już gotowe wyjąć z piekarnika, a sos zabielić jogurtem naturalnym oraz dodać ok 0,5 szklanki wody.



    Dla lepszego efektu najlepiej przygotować to dzień przed podaniem, wstawić do lodówki i następnego dnia mięso będzie się lepiej kroić.

    Podając schab sos polewamy bezpośrednio na mięso.




    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń