Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Schab ze śliwkami
  • Dania główne
  • Przepis na

Schab ze śliwkami

03.03.2024 Odsłon: 2639
5.0 (22 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
MazPrzyGarach
MazPrzyGarach

Dzisiaj zapraszam na bardzo prosty przepis, który świetnie sprawdzi się i jako część świątecznego obiadu, i jako sposób na wędlinę do kanapek – aromatyczny schab ze śliwkami. Schab przygotowany w ten sposób jest soczysty, delikatny i po prostu rozpływa się w ustach, a słodkie śliwki przyjemnie kontrastują z doprawioną, przypieczoną skórką. Myślę, że smaczniej i prościej się nie da!

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

naczynie żaroodporne

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Przekąski

Zapiekanki z bagietek czosnkowych z kurczakiem

Przekąski Zapiekanki z bagietek czosnkowych z kurczakiem

To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Majeranek
  • Zapiekanki

Odsłon: 9591

do 30 min 30 min
18
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki po kaszubsku

Przetwory Ogórki po kaszubsku

Polecam. Bardzo dobre.

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2305

do 30 min 30 min
17
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki krokodylki

Przetwory Ogórki krokodylki

Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Płatki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3235

do 30 min 30 min
32
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Ser garwoliński po gruzińsku

Dania główne Ser garwoliński po gruzińsku

Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 6683

do 30 min 30 min
44
ewaeu
ewaeu
Desery

Ciasto na Dzień Matki

Desery Ciasto na Dzień Matki

Polecam.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Owoce
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Włoskie
  • Ciasta

Odsłon: 22853

do 60 min 60 min
49
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 12229

do 60 min 60 min
32
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Przekąski

Zapiekanki z bagietek czosnkowych z kurczakiem

Przekąski Zapiekanki z bagietek czosnkowych z kurczakiem

To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Majeranek
  • Zapiekanki

Odsłon: 9591

do 30 min 30 min
18
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki po kaszubsku

Przetwory Ogórki po kaszubsku

Polecam. Bardzo dobre.

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2305

do 30 min 30 min
17
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki krokodylki

Przetwory Ogórki krokodylki

Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Płatki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3235

do 30 min 30 min
32
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Ser garwoliński po gruzińsku

Dania główne Ser garwoliński po gruzińsku

Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 6683

do 30 min 30 min
44
ewaeu
ewaeu
Desery

Ciasto na Dzień Matki

Desery Ciasto na Dzień Matki

Polecam.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Owoce
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Włoskie
  • Ciasta

Odsłon: 22853

do 60 min 60 min
49
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 12229

do 60 min 60 min
32
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Schab ze śliwkami
Autor:
MazPrzyGarach
do 30 min
5-6 osób

Składniki

  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1 czubata łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • Schab bez kości (mój kawałek ze zdjęcia ważył na surowo 1250 g)
  • 300 – 350 g suszonych śliwek
  • 1 szklanka wody
  • 30 ml oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
1

Do niewielkiego naczynia wsyp czubatą łyżeczkę soli i mielonego czarnego pieprzu. Następnie dodaję po łyżce suszonego majeranku i czosnku. Zawartość naczynia krótko mieszam, tylko do uzyskania jednolitego proszku.

2

Kawałek schabu dokładnie osusz przy pomocy papierowego ręcznika i, opcjonalnie, oczyść mięso z niepotrzebnych błon i kawałków tłuszczu. Odrobina tłuszczu przy pieczeniu krzywdy mu nie zrobi.

3

Po osuszeniu mięsa ostrożnie nakłuj je długim, ostrym nożem w taki sposób, żeby utworzyć głęboką kieszeń w środku. W moim przypadku schab okazał się dłuższy od noża, przez co musiałem nacinać go z dwóch stron. Powstałą na środku kieszeń warto lekko poszerzyć, żeby nie było problemu ze wsadzaniem śliwek do środka.

4

Od razu po nacięciu mięsa nadziej je suszonymi śliwkami, upewniając się przy tym, że nie ma w nich pestek. W mój kawałek weszło około 330 g owoców, ale ich ilość będzie zależeć od tego, jak natniesz mięso i jak mocno będziesz je upychać. Pozostaw w środku po około 2 cm wolnej przestrzeni. W trakcie pieczenia mięso będzie się kurczyć, przez co śliwki mogą wypadać ze środka, a wtedy mogą się przypalić.

5

Opcjonalnie, uformuj mięso przy pomocy dratwy. Mięso odłóż na skraj deski, a na jej środku ułóż dratwę. Połóż mięso na sznurku i zrób z dratwy pętelkę. Załóż ją na schab i sznurek znajdujący się pod nim, a następnie ciasno zaciśnij na mięsie. Od tego miejsca odmierz około dwa, trzy cm, zrób kolejną pętelkę, załóż na mięso, zaciśnij i powtarzaj te kroki do momentu, aż całe mięso będzie obwiązane. Na samym końcu obetnij nadmiar dratwy i zawiąż ją w ciasny supeł. Zrób to tak, żeby dratwa przechodziła przez miejsca nacięcia, bo przy okazji zatrzyma śliwki w środku schabu. Ewentualnie, jeśli nie wiążesz mięsa, otwory możesz zamknąć wykałaczkami, też powinny zdać egzamin.

6

Tak przygotowane mięso obsyp przyprawami z każdej strony, a następnie natrzyj je w taki sposób, żeby pokryły każdy centymetr schabu. Przyprawione mięso przełóż do woreczka strunowego i pozbądź się nadmiaru powietrza ze środka. Następnie całość szczelnie zamknij i odstaw do lodówki na 24 godziny.

7

Następnego dnia wyjmij mięso z lodówki na około dwie godziny przed pieczeniem. Dzięki temu nabierze temperatury pokojowej i odrobinę szybciej się upiecze. Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego. Worek po mięsie wypłucz szklanką wody i wylej ją do naczynia z mięsem. Schab polej 30 ml oleju rzepakowego.

8

Tak przygotowane mięso wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, z termoobiegiem, do momentu, aż wewnętrzna temperatura schabu osiągnie 63 stopnie Celsjusza. Polecam sprawdzanie mięsa przy pomocy termometru dla uzyskania najlepszego efektu. U mnie przy schabie o wadze 1250 g pieczenie zajęło dokładnie godzinę i jedenaście minut. Kilogramowy kawałek mięsa będzie potrzebował około godziny. W czasie pieczenia, mniej więcej co 20 minut, polewaj mięso wodą i tłuszczem, które znajdują się na dnie naczynia żaroodpornego.

9

Schab wyjmij z piekarnika po osiągnięciu 63 stopni Celsjusza. Jeśli sprawdzasz mięso przy pomocy termometru, wbij go tak, by mógł sczytać temperaturę ze środka mięsa. Jeśli nie masz termometru kuchennego, sprawdź soki przez nakłucie mięsa. Jeśli są czyste, możesz wyjąć schab z piekarnika. Po upieczeniu przełóż schab na deskę i przykryj go kawałkiem folii aluminiowej. Tak przygotowane mięso odstaw na około 15 minut, żeby odpoczęło i nabrało temperatury.

10

Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki