Do góry

Dania główne Przepis na:

Schabowe kieszonki ze szpinakiem i prosciutto

Schabowe kieszonki ze szpinakiem i prosciutto

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3895

Dodano:

Odsłon: 22608

Tym razem na obiad zrobiłam efektowne i bardzo smaczne kieszonki schabowe ze szpinakiem i szynką prosciutto. Jest to moja dzisiejsza propozycja na wyśmienity obiad. Takie kieszonki można nadziać ulubionymi dodatkami, np. śliwkami, morelami, kapustą, serem, czym tylko chcecie. Ja, że jestem regularnym szpinakożercom inaczej nie mogłam ich przyrządzić :)

Składniki

  • 4 plastry schabu
  • 1 opakowanie świeżego szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 plastry szynki prosciutto
  • sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra
  • do panierki:
  • jajko
  • mąka
  • bułka tarta
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Schab dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdy plaster nacinamy tworząc tzw. kieszonki ( ważne, aby schab miał odpowiednią grubość, ok 2 - 3 cm, inaczej może się rozpaść). Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy na niego szpinak i podsmażamy. Gdy szpinak się poddusi, doprawiamy go solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

  2. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i wędzoną. Każdego kotlecika nadziewamy 1 plastrem szynki prosciutto i 1 łyżką szpinaku. Panierujemy w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej.

  3. Kieszonki smażymy na małym ogniu z każdej strony, aż się przyrumienią. Podajemy z ziemniakami i surówką z marchewki i jabłka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 29 stycznia 2015 Pysznie wyglądają,a ja nadzieję pieczarkami -)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 29 stycznia 2015 Wspaniałe i bardzo smakowite te kieszonki. Pycha! :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń