Do góry

Dania główne Przepis na:

Schabowe moczone w mleku

Schabowe moczone w mleku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2119 Ocena: 47364

Dodano:

Odsłon: 54971

Niby tandeta...niby nic...jednak coś. Standardy fajne są.

Składniki

  • 2 kotlety schabowe z kością
  • Mleko
  • Sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • Smalec
  • 1 jajko
  • Bułka tarta
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kotlety przez noc namoczyć w mleku wymieszanym z solą ,pieprzem i czosnkiem. Kotlety wyciągnąć z mleka ,osuszyć papierowym ręcznikiem ,oprószyć solą i pieprzem ,zrobić panierkę z bułki tartej i jajka. Smażyć na smalcu na średnim ogniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 14 maja 2018 I to są PRAWDZIWE schabowe. Taki przepis "wyniosłam" z domu rodzinnego i babcinego. Jest jeszcze jeden (jaki podaje > madzia_wi <. Schab (tylko z kostką !) moczę 2-3 godziny w mleku, osuszam i na całą noc wkładam do podbitego jajka z mlekiem, ( wystarczy mały chlust lub łyżka - panierka nie będzie odklejać się) przyprawami i czosnkiem, panierować i co najważniejsze - SMAŻYĆ na SMALCU ! Kostka zapobiega zbytniemiu kurczeniu się mięsa. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madzia_wi 03 października 2014 Znany mi od niedawna sposób...kotlety są o niebo lepsze od tych zazwyczaj ubitych przed smażeniem...ja polecam moczyć w miksturze z jajek i mleka całą noc...i potem z mikstury od razu do panierki a przed smażeniem skropić symbolicznie jasnym piwem...mięsko jest bielutkie i mięciutkie i ta chrupiąca panierka... :):) pycha!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 02 lipca 2014 Gesslerowa robiła coś podobnego,tylko że moczyła w mleku krócej,a kotlety przekładała cebulą i bez przypraw (sól w marynacie wyciąga wodę).Co to daje ? Kotlety są delikatniejsze ?

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń