Do góry

Dania główne Przepis na:

Schabowe po kowalsku

Schabowe po kowalsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 380 Ocena: 2052

Dodano:

Odsłon: 5932

Schabowe po kowalsku czyli kotlety schabowe zapiekane z majonezem, cebulą, serem żółtym i ketchupem.

Składniki

  • 4-5 plastrów schabu
  • 2 jajka
  • kilka łyżek bułki tartej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • duża szczypta papryki słodkiej w proszku
  • 1 cebula
  • ok. 100g żółtego sera
  • 2-3 łyżki ketchupu
  • kilkałyżeczek majonezu
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Schabowe po kowalsku

Przygotowanie

  1. Plastry mięsa umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Każdy plaster schabu rozbiłam tłuczkiem do mięsa na cienki kotlet. Kotlety przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Jajka wybiłam do miseczki i roztrzepałam widelcem. Bułkę tartą wysypałam na głęboki talerz. Kotlety panierowałam w jajku i w bułce tartej i wkładałam na patelnię na rozgrzany olej. Kotlety smażyłam na złoty kolor z obu stron, a następnie wykładałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Usmażone kotlety odstawiłam. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Na patelni rozgrzałam ok. 1 łyżkę oleju i wrzuciłam cebulę. Zeszkliłam ją, a następnie przyprawiłam ją delikatnie solą i pieprzem, oraz papryką i majerankiem. Wszystko wymieszałam i chwilę razem podsmażyłam. Zestawiłam z ognia. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia. Ułożyłam na niej kotlety. Każdy kotlet posmarowałam cienko majonezem i wyłożyłam na każdy porcję usmażonej cebuli. Ser żółty starłam na tarce na drobnych oczkach. Startym serem posypałam kotlety i na wierzchu polałam je ketchupem. Blachę z kotletami wstawiłam do piekarnika i zapiekałam kotlety ok. 15 minut w temp. 200 stopni. Kotlety podałam na gorąco. Najlepiej według mnie smakują z opiekanymi ziemniaczkami i surówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń