Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schabowe po lubelsku to chrupiące kotlety ze skórką z grubo mielonej bułki tartej i migdałów, polane przepysznym sosem grzybowym. To idealne danie dla tych, którzy zawsze uważali, że klasyczne schabowe są zbyt suche. Te są miękkie, rozpływające się w ustach i wilgotne.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4939
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13351
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5825
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7492
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4939
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13351
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5825
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7492
Składniki
Przygotuj sos. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a pieczarki pokrój w plasterki.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i smaż ją przez 4-5 minut, a następnie dołóż czosnek i smaż przez kolejną minutę.
Dolej sos Worcestershire i ocet. Wymieszaj do połączenia, a następnie dodaj masło i całkowicie je rozpuść. Dodaj mąkę i wymieszaj, pozwalając, by sos się lekko zagęścił. Wlej bulion.
Trzymaj sos na ogniu przez kilkanaście minut, aż lekko zgęstnieje. Odstaw.
Przygotuj schabowe. Kotlety umyj i osusz. Wytnij wszystkie błonki, a następnie rozklep je lekko na grubość ok. 0,5 cm.
W głębokim talerzu wymieszaj bułkę tartą, migdały, sól, pieprz i tymianek. W drugim talerzu rozbełtaj jajka z wodą.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Każdego kotleta zanurzaj najpierw w jajku, a następnie panieruj w bułce tartej. Kładź na rozgrzany tłuszcz i smaż na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony, do ładnego zbrązowienia.
Gotowe kotlety odkładaj na papierowe ręczniki.
Schabowe po lubelsku podawaj na ciepło, polane przygotowanym sosem grzybowym i posypane natką pietruszki.