Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bulgur ( turecka kasza) można zastąpić kaszą kuskus.
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34893
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 16430
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34893
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 16430
Składniki
Kotlety cienko rozbiłem ,oprószyłem z obu stron solą i pieprzem. Bulgur zalałem gorącym bulionem warzywnym ,przykryłem i czekałem do momentu kiedy spęczniał i stał się miękki. Cebulę posiekałem w drobną kostkę ,pieczarki oczyściłem i pokroiłem w plasterki. Na rozgrzanej oliwie z oliwek (1 łyżka) zeszkliłem cebulę i posmażyłem z pieczarkami. Wymieszałem razem z osączonym bulgurem ,jajkiem oraz posiekanymi ziołami. Doprawiłem do smaku solą oraz pieprzem. Masę układałem na każdego kotleta zawijając w roladki i spinając klipsami do zrazów (można użyć wykałaczek). Na rozgrzanym smalcu podsmażyłem z obu stron roladki ,następnie przełożyłem na talerz. Tłuszcz wlałem do rondelka ,dodałem posiekaną cebulę ,którą zeszkliłem. Zalałem gorącym bulionem wołowym ,dodałem liście laurowy oraz ziele angielskie. Zagotowałem ,dodałem roladki i dusiłem pod przykryciem ok 20 min. Po tym czasie roladki wyciągnąłem z bulionu ,przykryłem folią aby nie ostygły. Cebulę w bulionie zblendowałem i zredukowałem sos.