Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schabowe i piwo mogą kojarzyć się z sycącym jadłem w karczmie, jednak te dwa składniki możesz wykorzystać inaczej i przygotować pyszny obiad w domu. Piwo zawiera enzymy, które pomagają rozłożyć włókna w mięsie, czyniąc je bardziej miękkim. Dlatego proponujemy użyć tego trunku do marynowania wieprzowiny, a schab jest do tego celu idealny. W zależności od tego jaki efekt chcesz uzyskać, użyć ciemnego lub jasnego piwa. Do marynowania mięsa wystarczy wymieszać piwo z posiekaną cebulą, jednak w tym przepisie proponujemy wam bogatszą recepturę zalewy.
Dzisiaj trochę rogalików przygotowanych do popołudniowej kawki. Rogaliki pros...
Odsłon: 68
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 552
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 280
Ryba w zalewie octowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego wykorzystania...
Odsłon: 356
Proste ciasteczka z imbirem i suszonymi morelami. Są delikatne, maślane i kru...
Odsłon: 107
Dzisiaj trochę rogalików przygotowanych do popołudniowej kawki. Rogaliki pros...
Odsłon: 68
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 552
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 280
Ryba w zalewie octowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego wykorzystania...
Odsłon: 356
Proste ciasteczka z imbirem i suszonymi morelami. Są delikatne, maślane i kru...
Odsłon: 107
Składniki
Umyj i osusz mięso, pokrój na plastry i rozbij tłuczkiem na kotlety. W dużej misce połącz piwo, musztardę, ocet i miód. Wymieszaj, by składniki się połączyły. Zalewa jest wystarczająco aromatyczna, ale możesz ją jeszcze doprawić solą i pieprzem. Następnie obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek, dodaj do marynaty. Włóż mięso do miski z zalewą tak, aby marynata pokrywała schab. Przykryj miskę pokrywką i wstaw do lodówki na godzinę.
Przygotuj trzy głębokie talerze. Do jednego wsyp mąkę, do drugiej bułkę tartą, a do trzeciego wbij i roztrzep jajko. Po wymaganym czasie wyjmij marynowany schab z lodówki. Wyłóż kotlety z marynaty (pozwól nadmiarowi płynu ściec), a następnie obtaczaj je w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż schabowe na bardzo rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor i podawaj z ulubionymi dodatkami.