Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z mięsa schabowego są najpopularniejszą wersją tej potrawy. Schab ma jednak tendencję do przesuszania, dlatego proponujemy alternatywę. Karkówka jest zdecydowanie tłustszym mięsem, a doskonale wiemy, że to tłuszcz jest nośnikiem smaku. Zamarynowane w mleku, tymianku i cebuli kotlety będą apetyczne i miękkie w środku. Zaskocz swoich domowników schabowymi z karkówki, a na pewno będą zadowoleni.
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 314
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 314
Składniki
Umyj i osusz mięso, przykryj folią spożywczą i rozbij tłuczkiem do mięsa na płaskie sznycle. Natrzyj kotlety solą i pieprzem i włóż do miski z mlekiem (tak, aby mleko przykryło mięso; w razie potrzeby dolej więcej mleka). Dodaj obraną i pokrojoną w krążki cebulę, czosnek, gałązki tymianku i liść laurowy. Zawiń miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny, a nawet na całą noc.
Przygotuj trzy głębokie talerze. Do jednego wsyp mąkę, do drugiego bułkę tartą, a do trzeciego wbij jajko i roztrzep. Wyjmij kotlety z lodówki, wyłów z mleka, strząśnij z nadmiaru i ewentualnie osusz na ręczniku papierowym.
Panieruj kotlety zaczynając od mąki, maczając w jajku i kończąc na bułce tartej, po czym pozwól im odpocząć ok. 10 minut (panierka lepiej przyklei się do mięsa). Na patelni rozgrzej smalec, smaż kotlety z dwóch stron na złoty kolor, po czym odkładaj na talerz i przykryj pokrywką, by utrzymać ich ciepło.
Aby otrzymać szybki sos, dolej na patelnię po smażeniu kotletów ok. 80 ml bulionu lub wody, dodaj łyżkę kwaśnej śmietany, dopraw solą i pieprzem oraz obficie posyp koperkiem lub dołóż 1 łyżeczkę chrzanu ze słoika. Pyszny sos jest gotowy.