Do góry

Dania główne Przepis na:

Schabowe z młodą kapustką

Schabowe z młodą kapustką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1032 Ocena: 12859

Dodano:

Odsłon: 11623

Korzystajmy z nowalijek. Kotlety schabowe przykryte pierzynką z młodej kapusty, papryki oraz marchwi to moja propozycja na niedzielny obiad.

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 1 mała główka kapusty młodej
  • 5 dag boczku wędzonego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 15 dag sera żółtego
  • 2 jajka
  • Bułka tarta do panierki
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Schabowe z młodą kapustką

Przygotowanie

  1. 1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą, panierujemy w bułce tartej, roztrzepanym widelcem jajku i ponownie w bułce tartej.
    2. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Po usmażeniu układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. 3. Cebule obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojony boczek, smażymy do chwili zarumienia, następnie dodajemy drobno pokrojoną kapustę, obraną, startą na tarce o dużych oczkach marchew i pokrojoną w drobne paseczki paprykę. Doprawiamy pieprzem, solą oraz octem.

  3. 4. Farsz z kapustą rozkładamy na każdy kotlet i posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.
    5. Chwilę zapiekamy w rozgrzanym piekarniku w 180°C do chwili rozpuszczenia się sera.

  4. 6. Kotlety gotowe.
    7. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń