Do góry

Dania główne Przepis na:

Schabowe z serem i ziołami

Schabowe z serem i ziołami

Autor:

Przepisów i artykułów: 461 Ocena: 2923

Dodano:

Odsłon: 723

Schabowe nadziewane serem, szczypiorkiem, koperkiem i natką pietruszki i odrobiną majonezu. Opanierowałam je tak jak tradycyjne schabowe i usmażyłam, ale można byłoby je zrobić również w wersji bez panierki w piekarniku na przykład w sosie pieczarkowym.

Składniki

  • 5 grubszych plastrów schabu (ok. 1-1,5cm grubości)
  • 3-4 łyżki majonezu
  • natka pietruszki
  • natka koperku
  • szczypiorek
  • ok. 150g sera żółtego
  • sól, pieprz czarny mielony i pieprz ziołowy
  • 2 jajka
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Schabowe z serem i ziołami

Przygotowanie

  1. Każdy plaster schabu umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Rozbiłam je na cienkie duże kotlety. Kotlety oprószyłam solą i czarnym pieprzem. Ser żółty starłam na tarce. Koperek, natkę pietruszki i szczypiorek (tak po kilka gałązek każdego) posiekałam drobno i wymieszałam ze sobą. Każdy kotlet kładłam na talerzu. Smarowałam go cienko majonezem i posypywałam mieszanką ziół. Następnie jedną połowę kotleta posypywałam startym żółtym serem i tą częścią nie posypaną przykrywałam część posypaną, czyli składałam kotlet na pół. Brzegi spinałam wykałaczkami. Wierzch kieszonki oprószyłam pieprzem ziołowym. Gdy wszystkie kotlety miałam nafaszerowane, zabrałam się do opanierowania. Rozbiłam i roztrzepałam widelcem 2 jajka. Każdą kieszonkę schabową obtaczałam najpierw w mące, potem w jajku i na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzałam sporą ilość oleju i smażyłam na nim kieszonki schabowe z każdej strony na złoto - brązowy kolor. Kotlety po usmażeniu wykładałam na ręcznik papierowy. Podałam je z ugotowanymi ziemniakami i duszoną kiszoną kapustą, ale świetnym dodatkiem będzie tu także mizeria lub każda inna surówka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń