Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Postanowiłam zrobić klasycznego schabowego w nieco bogatszej wersji. Dodałam do niego smażone przyprawione pieczarki z cebulką oraz ser żółty. Całość zapiekłam w piekarniku. Uzyskałam w ten sposób tradycyjnego schabowego w nieco innym wydaniu, może bardziej odświętnym, a na pewno bardzo smacznym.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7954
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1289
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13737
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7954
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1289
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13737
Składniki
Mięso dokładnie umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Następnie każdy plaster rozbiłam tłuczkiem na kotlet. Moje plastry schabu miały ok. 2cm grubości i po rozbiciu wyszły dość duże kotlety. Każdy kotlet doprawiłam lekko solą i pieprzem. Jajka wybiłam do miseczki i roztrzepałam widelcem. Kotlety panierowałam w jajku i w bułce tartej. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i włożyłam kotlety. Smażyłam je z obu stron na złoty kolor po czym wyłożyłam na talerz przykryty ręcznikami papierowymi aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Na patelni rozgrzałam 1-2 łyżki oleju i wrzuciłam cebulę. Podsmażyłam aż się trochę zarumieniła. Pieczarki obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Dodałam je do cebuli i smażyłam razem kilka minut. Doprawiłam je solą, pieprzem i roztartym majerankiem tak aby były wyraźne w smaku. Wymieszałam i smażyłam aż cały sos odparował i pieczarki się przyrumieniły. Ser żółty starłam na tarce na drobnych oczkach. Usmażone kotlety przełożyłam na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym kotlecie rozłożyłam równomiernie po 1/3 farszu pieczarkowego i posypałam je startym serem. Kotlety zapiekałam ok. 15 minut w piekarniku w temp. 200 stopni. Kotlety należy podawać na gorąco, od razu po zapieczeniu z ulubionymi dodatkami.