Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schabowy po szwajcarsku to danie, które przypadnie do gustu wszystkim koneserom mięsnym. Ma chrupiącą skórkę, a po rozkrojeniu, wypływa z niego pyszny żółty ser. Jak go przygotować? Zobacz nasz prosty przepis.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5841
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 423
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5841
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 423
Składniki
Schab wieprzowy umyj, osusz z pomocą ręczników papierowych, podziel na plastry, a następnie dokładnie rozbij każdy z nich. Cebulę posiekaj w piórka, nie musi być drobno. Do głębokiego naczynia wlej mleko. Ułóż plastry schabu i cebulę. Posól całość. Przykryj folią i przełóż do lodówki, na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie odsącz schab z nadmiaru mleka. Posól i popieprz z każdej strony. Teraz czas na przygotowanie nadzienia. Środek schabu dopraw bazylią i czosnkiem granulowanym. Ser i szynkę pokrój w plastry, a następnie rozłóż w taki sposób, aby nie wystawały poza mięso.
Zawiń roladę, ściskając ją dość mocno. Po zwinięciu możesz boki włożyć do powstałego otworu, aby ser nie wyciekał podczas smażenia.
Tak przygotowany schabowy po szwajcarsku obtocz najpierw w rozkłóconym jajku, a potem w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu, najpierw na wysokiej mocy palnika, a potem na średniej. Schabowy powinien mieć złoty kolor z każdej strony.