Do góry

Dania główne Przepis na:

Schabowy w piwnym płaszczyku z dymką

Schabowy w piwnym płaszczyku z dymką

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 571

Dodano:

Odsłon: 20385

Kotlet schabowy w nowoczesnym wydaniu-gęstym cieście na bazie piwa z cebulą dymką. Smaczna odmiana tradycyjnego schabowego.Idealny na niedzielny obiad. Pycha :)

Składniki

  • 5-6 grubych plastrów schabu
  • 3 duże jajka
  • 2 cebule dymki ze szczypiorem
  • 1 szklanka zimnego piwa
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • sól morska do smaku
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Schabowy w piwnym płaszczyku z dymką

Przygotowanie

  1. 1. Schab rozbić na kotlety, oprószyć solą i pieprzem z każdej strony.
    W misce roztrzepać lub zmiksować jajka, wlać delikatnie piwo-uważać bo się mocno pieni, wsypać mąkę, oraz sól do smaku, zmiksować, do masy dodać posiekaną cebulę dymkę ze szczypiorem. Wymieszać łyżką.

  2. 2. Kotlety maczać w cieście, smażyć na rozgrzanym oleju na patelni do miękkosci. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 24 stycznia 2018 Super kotlety :) No i taki obiad, żeby zużyć wszystkie składniki należy przepić szklaneczką pozostałego piwa ;)
Miodzio xD

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń