Do góry

Dania główne Przepis na:

Schabowy z chrzanem.

Schabowy z chrzanem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 697 Ocena: 4423

Dodano:

Odsłon: 223

Witam was serdecznie w tą piękną słoneczną i jesienną niedzielę. Chciałabym was zainspirować smacznym niedzielnym obiadem a mianowicie kotletem schabowym z chrzanem. Pomysł ten podał mi Jarek z Niemiec mojego męża siostrzeniec, tak mi posmakował taki schabowy że teraz jak robię to sobie osobno bo rodzinka woli tradycyjne. Ale to dużo zależy od gustu.

Składniki

  • 650 g schabu wieprzowego,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka chrzan tarty ze śmietanką,
  • bułka tarta,
  • 1-1,5 kostki smalcu,
  • sól i pieprz.
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Schabowy z chrzanem.

Przygotowanie

  1. Przygotować schab wieprzowy, pokroić go na plastry dwu centymetrowe ( mi wyszło 11 plastrów ). Jak już mamy pokrojone plastry każdy osobno ubić tłuczkiem do kotletów, posolić i posypać pieprzem czarnym z obu stron, układając na talerzu.

  2. Ubity kawałek schabu ( w zależności kto w rodzinie chce ) posmarować chrzanem z obu stron. W międzyczasie jajka roztrzepać widelcem ze szczypta soli lub przyprawą np. Doprawka, przygotować również bułkę tarta. Nasmarowany kawałek schabu w chrzanie zanurzyć w jajku następnie dociskając kotlet obtoczyć go w bułce tartej.

  3. Na patelnię położyć kostkę smalcu, roztopić ją. Następnie układać przygotowane kotlety i smażyć na małym ogniu z obu stron na złoty kolor ( nie dokładać smalcu w trakcie smażenia ponieważ będzie się odklejała panierka ).

  4. Usmażone kotlety podałam z ziemniakami polanymi lekko tłuszczem z kotletów oraz surówką z cebulą, kiszona kapustą z olejem oraz dodatkiem pieprzu czarnego i cukru. Takie kotlety smakują znakomicie ale jeśli ktoś nie lubi może smażyć tradycyjne lub takie jakie lubi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń