Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ser smażony, najlepszy oczywiście w Czechach. Jednak szybko i prosto możecie przyrządzić go w domu. Chrupiąca panierka, a w środku miękki, ciągnący się ser. Podany z frytkami, lub talarkami i surówką, to szybkie i proste danie obiadowe. Pamiętajcie tylko, żeby nie był to, zbyt miękki ser. Najlepszy jak dla mnie, jest gouda i edamski. Ser podałam na obiad, dlatego zrobiłam duże plastry. Można zrobić mniejsze kawałki i podać jako przekąskę. Podaję składniki dla dwóch osób.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1200
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 148
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 466
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1200
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 148
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 466
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
Ser do smażenia powinien być twardy, bez dziur. U mnie najlepiej się sprawdza gouda, lub edamski. Wiem, że się powtarzam, ale nie każdy czyta wstęp :)
Jajka wbić do miski, przyprawić solą i pieprzem. Roztrzepać widelcem. Mąkę i bułkę tartą wyłożyć na osobne talerzyki. Plastry sera panierować kolejno w mące, jajku i bułce tartej, a następnie ponownie w jajku i bułce tartej. Panierka powinna być podwójna, żeby ser jak najmniej wypływał ze środka. Na głębszej patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Smażyć ser z obu stron na złoty kolor, na niewielkim gazie. W sumie 4-5 minut.
Po usmażeniu odsączyć ser na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło.