Do góry

Dania główne Przepis na:

Serduszka w sosie śmietanowym.

Serduszka w sosie śmietanowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 2830

Dodano:

Odsłon: 212

Dziś obiadek skromny ale uwielbiany przez moją rodzinkę. Strasznie uwielbiamy podroby różnego rodzaju dlatego bardzo chętnie je przygotowuję. Pewnie są tacy co nawet nie spojrzą na podroby lub kupują je dla zwierzaków, no cóż każdy ma inne gusta my w dzieciństwie często mieliśmy przez rodziców robione dania z podrobów i tak mi zostało do dziś.

Składniki

  • 1,100 kg serc drobiowych,
  • 1 średnia marchew,
  • 2 łyżki suszonych warzyw (mam od mamy),
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 1 mała śmietana,
  • 2 łyżki mąki,
  • ulubiona przyprawa z dodatkiem soli.
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Serduszka w sosie śmietanowym.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 4 szklanki wody dodać umyte i przekrojone na pół serduszka ( umyć również po przekrojeniu ponieważ są skrzepliny krwi ). dodać do serduszek suszone warzywa i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu. W czasie gotowania zebrać powstałe szumowiny.

  2. Gdy serduszka są już na półmiękkie wkroić marchew a po chwili dodać natkę pietruszki i doprawić do smaku przyprawą z solą. Gotować do pełnej miękkości serduszek.

  3. W czasie gdy serduszka się gotują pod przykryciem. śmietanę z mąką oraz wywarem z serc rozprowadzić tak aby nie było grudek. Jak już serduszka są miękkie i pozostało około trzech szklanek wody, wlać rozrobioną śmietanę i całość zagotować do powstania sosu.

  4. Serduszka w sosie podałam z uprażonym ryżem oraz zrobiłam surówkę ze szczypiorku, ogórka, rzodkiewki i pomidora w śmietanie. Obiad wyszedł bardzo smaczny a serduszka mięciutkie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń