Dziś obiadek skromny ale uwielbiany przez moją rodzinkę. Strasznie uwielbiamy podroby różnego rodzaju dlatego bardzo chętnie je przygotowuję. Pewnie są tacy co nawet nie spojrzą na podroby lub kupują je dla zwierzaków, no cóż każdy ma inne gusta my w dzieciństwie często mieliśmy przez rodziców robione dania z podrobów i tak mi zostało do dziś.
Serduszka w sosie śmietanowym.
Składniki
- 1,100 kg serc drobiowych,
- 1 średnia marchew,
- 2 łyżki suszonych warzyw (mam od mamy),
- 1 łyżka natki pietruszki,
- 1 mała śmietana,
- 2 łyżki mąki,
- ulubiona przyprawa z dodatkiem soli.
Składniki
- 1,100 kg serc drobiowych,
- 1 średnia marchew,
- 2 łyżki suszonych warzyw (mam od mamy),
- 1 łyżka natki pietruszki,
- 1 mała śmietana,
- 2 łyżki mąki,
- ulubiona przyprawa z dodatkiem soli.

Etapy przygotowania
Do garnka wlać 4 szklanki wody dodać umyte i przekrojone na pół serduszka ( umyć również po przekrojeniu ponieważ są skrzepliny krwi ). dodać do serduszek suszone warzywa i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu. W czasie gotowania zebrać powstałe szumowiny.

Gdy serduszka są już na półmiękkie wkroić marchew a po chwili dodać natkę pietruszki i doprawić do smaku przyprawą z solą. Gotować do pełnej miękkości serduszek.

W czasie gdy serduszka się gotują pod przykryciem. śmietanę z mąką oraz wywarem z serc rozprowadzić tak aby nie było grudek. Jak już serduszka są miękkie i pozostało około trzech szklanek wody, wlać rozrobioną śmietanę i całość zagotować do powstania sosu.

Serduszka w sosie podałam z uprażonym ryżem oraz zrobiłam surówkę ze szczypiorku, ogórka, rzodkiewki i pomidora w śmietanie. Obiad wyszedł bardzo smaczny a serduszka mięciutkie.

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Czekolada z pomarańczami to prawdziwy rarytas – wiedzą o tym wszyscy miłośnic...
Odsłon: 22306
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Owoce
- Jabłka
- Nabiał
- Jogurt
- Dla zdrowia
Odsłon: 207
Ostatnio komentowane przepisy

Czekolada z pomarańczami to prawdziwy rarytas – wiedzą o tym wszyscy miłośnic...
Odsłon: 22306
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Owoce
- Jabłka
- Nabiał
- Jogurt
- Dla zdrowia
Odsłon: 207



Składniki
- 1,100 kg serc drobiowych,
- 1 średnia marchew,
- 2 łyżki suszonych warzyw (mam od mamy),
- 1 łyżka natki pietruszki,
- 1 mała śmietana,
- 2 łyżki mąki,
- ulubiona przyprawa z dodatkiem soli.
Do garnka wlać 4 szklanki wody dodać umyte i przekrojone na pół serduszka ( umyć również po przekrojeniu ponieważ są skrzepliny krwi ). dodać do serduszek suszone warzywa i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu. W czasie gotowania zebrać powstałe szumowiny.
Gdy serduszka są już na półmiękkie wkroić marchew a po chwili dodać natkę pietruszki i doprawić do smaku przyprawą z solą. Gotować do pełnej miękkości serduszek.
W czasie gdy serduszka się gotują pod przykryciem. śmietanę z mąką oraz wywarem z serc rozprowadzić tak aby nie było grudek. Jak już serduszka są miękkie i pozostało około trzech szklanek wody, wlać rozrobioną śmietanę i całość zagotować do powstania sosu.
Serduszka w sosie podałam z uprażonym ryżem oraz zrobiłam surówkę ze szczypiorku, ogórka, rzodkiewki i pomidora w śmietanie. Obiad wyszedł bardzo smaczny a serduszka mięciutkie.