Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Serowe pierożki"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 178
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 178
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Składniki
Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Przełóż je do rondla, wlej trochę wody, dodaj cukier, cukier wanilinowy oraz sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka zmiękną. Do ciepłych jabłek dodaj rodzynki oraz cynamon, wymieszaj i odstaw, by wystygły.
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, wymieszaj. Dodaj twaróg, olej oraz mleko. Zagnieć gładkie ciasto. Następnie rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm. Szklanką wytnij krążki. Na środku każdego rozłóż przestudzone nadzienie jabłkowe i dokładnie zlep brzegi (jak pierogi).
Pierożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piecz 30 min w temp. 180°C. Wystudź w uchylonym piekarniku. Przed podaniem oprósz je cukrem pudrem.
80 minut Sztuka: 150 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie