Do góry

Dania główne Przepis na:

Serusie pod pierzynką

Serusie pod pierzynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 775 Ocena: 7837

Dodano:

Odsłon: 298

Bardzo fantazyjne kotlety z kurczaka pod pyszną pierzynką warzywną

Składniki

  • ½ fileta z kurczaka
  • 3 jajka
  • 30 dag sera żółtego
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Olej do smażenia
  • 15 dag pieczarek
  • Cebula
  • Papryka czerwona
  • 2 ogórki konserwowe
  • ½ puszki kukurydzy
  • 4 łyżki ketchupu
  • Sól
  • Papryka ostra
  • Pieprz
5-6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Serusie pod pierzynką

Przygotowanie

  1. 1. Mięso kroimy w kostkę, przekładamy do miski
    2. Wbijamy jajko, dodajemy 15 dag sera żółtego startego na tarce o dużych oczach i doprawiamy solą oraz papryką
    3. Dodajemy 2 łyżki majonezu oraz mąki i 2 łyżki ketchupu
    4. Dokładnie mieszamy i nakładając łyżką kształcie schabowych, smażymy na rozgrzanym oleju

  2. 5. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
    6. Cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju
    7. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą
    8. Następnie paprykę kroimy w paseczki, łączymy z warzywami, dodajemy kukurydzę oraz ogórki drobno pokrojone, chwilę prużymy
    9. 2 łyżki majonezu mieszamy z 2 łyżkami ketchupu oraz z warzywami
    10. Sos warzywny układamy na każdym kawałku mięsa

  3. 11. Wierzch posypujemy pozostałym serem startym na tarce o dużych oczach
    12. Zapiekamy do chwili rozpuszczenia się sera

  4. 13. Kotlety gotowe
    14. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń