Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Siekane kotleciki z kurczaka to soczysta i pyszna propozycja na danie obiadowe, która będzie stanowiła urozmaicenie dla zwykłych mielonych czy smażonej piersi drobiowej. Całość rozpływa się w ustach, a dodatek majonezu nadaje im wyjątkowego smaku i scala razem wszystkie smaki. Danie jest niesamowicie proste i szybkie w przygotowaniu – wystarczy 10 minut, by przygotować kotleciki, które zachwycą całą twoją rodzinę i wszystkich gości. Niby wszystkie składniki są doskonale wszystkim znane, ale w takim połączeniu zaskoczą każdego.
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 51
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5664
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 98
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 570
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 51
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5664
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 98
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 570
Składniki
Pierś z kurczaka umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Posiekaj ją drobno za pomocą ostrego noża lub robota kuchennego. Przełóż do miski. Cebulę obierz i także drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj ją do kurczaka.
Do miski dodaj jajka, majonez, mąkę i przyprawy. Wszystko wymieszaj na w miarę jednolitą masę najpierw widelcem, a potem dłonią. Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju. Formuj w dłoniach płaskie kotleciki i kładź je na gorący tłuszcz. Smaż je na złoty kolor przez ok. 4-5 minut z każdej strony.
Siekane kotleciki z kurczaka odkładaj na papierowe ręczniki, by oddały nadmiar tłuszczu. Podawaj na ciepło, z ulubionym dodatkiem skrobiowym i lekką surówką.