Do góry

Dania główne Przepis na:

siekane kotleciki z kurczaka z pieczarkami i mozzarellą

siekane kotleciki z kurczaka z pieczarkami i mozzarellą

Autor:

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 4047

Dodano:

Odsłon: 1477

Przepyszne kotlety z kurczaka z pieczarkami i mozzarellą. Szybkie w przygotowaniu i bardzo bardzo smaczne. Najsmaczniejsze kotleciki z kurczaka jakie do tej pory jedliśmy. Polecam!

Składniki

  • 2 mniejsze lub 1,5 piersi z kury
  • 5-6 pieczarek, 250 gr sera mozzarelli
  • 1 cebula, 1 ząbek czosnku
  • garść zielonej pietruszki
  • 1 jajko, 2-3 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: sól pieprz ,papryka ostra, słodka,
  • do panierki jajko i bułka tarta.
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
siekane kotleciki z kurczaka z pieczarkami i mozzarellą

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w drobną kostkę. Solimy. Posypujemy pieprzem i szczyptą ziół prowansalskich. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
    Cebulkę siekamy na drobno. Wrzucamy na rozgrzaną jedną łyżkę oleju. Jak się zeszkli, dodajemy starty czosnek i szczyptę ziół prowansalskich. Kilka sekund jeszcze podsmażamy i dodajemy pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Mieszamy i dusimy pieczarki maksymalnie dwie minuty.
    Podczas, gdy pieczarki dochodzą kroimy w drobną kostkę mozzarellę. Dodajemy do niej pieczarki, mięso, bułkę tartą i wszystko dokładnie mieszamy.
    Wilgotnymi dłońmi formujemy kotleciki. Lepiej, żeby były mniejsze, dzięki temu łatwiej przewracać je na patelni. Wystarczy obtoczyć kotleciki tak jak są w panierce i wkładać na rozgrzany tłuszcz.
    Kotlety smażymy około 2 minut z każdej strony, tak, jak każde mielone, na niedużym ogniu. Podajemy tradycyjnie z surówką, ziemniakami, czy ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń