Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Siekane kotleciki z kuskusem charakteryzują się niezwykłą kruchością, delikatnością i soczystością. Smakują inaczej niż klasyczne mielone – są słodsze i lekko orzechowe. Idealnie pasują do letnich, orzeźwiających sałatek. To też zdrowsza alternatywa, którą z powodzeniem możesz podać dzieciom czy osobom wrażliwym, dostarczająca sporej ilości białka.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7979
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 342
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3365
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 616
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7979
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 342
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3365
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 616
Składniki
Umieść kuskus w żaroodpornej misce. Zalej go 100 ml wrzącej wody, przykryj i odstaw na 3 minut. Rozluźnij ziarna widelcem i ostudź.
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż ją na patelni do zeszklenia. Zdejmij i ostudź.
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedź je i rozgnieć na gładkie puree. Ostudź. Alternatywnie możesz użyć puree z obiadu dnia poprzedniego.
Kurczaka umyj i osusz. Posiekaj go bardzo drobno ostrym nożem. Alternatywnie możesz posiekać go drobno robotem kuchennym z ostrzami do cięcia.
W misce wymieszaj ze sobą kaszę kuskus, kurczaka, puree ziemniaczanego, jajko i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw całość do smaku.
Formuj z masy płaskie kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej. Kładź je na rozgrzany olej na patelni i smaż je przez 2-3 minuty z każdej strony, do ładnego zezłocenia. Gotowe odkładaj na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami.
Siekane kotleciki z kuskusem podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Przechowuj je w lodówce do 3 dni. Alternatywnie możesz je zamrozić na 3 miesiące.