Do góry

Dania główne Przepis na:

Skorzonera w naleśnikach

Skorzonera w naleśnikach

Autor:

Przepisów i artykułów: 913 Ocena: 17299

Dodano:

Odsłon: 674

Skorzonea pochodzi z Europy Południowej. Uprawiana jako warzywo jadalne- Francja, Holandia, Belgia, Niemcy. Zbiór od października do kwietnia. Po ugotowaniu podobna do szparagów troszkę. Można podać z ziemniaczanymi placuszkami. Tez jak szparagi z bułka tarta.

Składniki

  • 1 kg skorzonery
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki octu
  • Sos : cytryna
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 żółtka
  • sól
  • świeżo starta gałka muszkatoowa
  • Naleśniki : 6 łyżek mąki
  • 1/8 l mleka
  • 6 jajek
  • tłuszcz
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Skorzonera w naleśnikach

Przygotowanie

  1. W dużej misce wymieszałem1 l zimnej wody z mąką i octem. Włożyłem gumowe rękawiczki ( korzenie zawierają mleczny sok, który zabarwia ręce na brązowo ). Korzenie skorzonery wyszorowałem pod bieżącą wodą, obrałem, przekroiłem na pół i natychmiast włożyłem do wody z mąką, żeby nie ściemniały.

    Korzenie skorzonery włożyłem do 1 l osolonej wody, gotowałem 25 minut, wyjąłem z garnka, umieściłem w naczyniu żaroodpornym, umieściłem w ciepłym miejscu. Wywar zachowałem.

  2. Sos: wlałem do garnka 350 ml wywaru ze skorzonery. Cytrynę dokładnie umyłem, osuszyłem, starłem łyżeczką skórki, wycisnąłem sok. Mąkę zagniotłem z masłem , włożyłem do wrzącego wywaru, rozprowadziłem trzepaczką, gotowałem 5 minut. Śmietanę roztrzepałem z musztardą i żółtkami, zaciągnąłem tym sos. Doprawiłem solą, pieprzem, gałką i sokiem cytrynowym. Sos ponownie podgrzałem, ale już nie gotowałem. Posypałem skórką cytrynową.

    Naleśniki: z 6 łyżek mąki, 1/8 l mleka i 6 jaj wymieszałem ciasto i na tłuszczu usmażyłem kilka naleśników.

    Naleśniki posmarowałem sosem, zawinąłem w nie kawałki skorzonery. Polałem pozostałym sosem, posypałem serem. Wstawiłem do piekarnika na 15 minut rozgrzanego na 220 stopni C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 08 grudnia 2017 Skorzonela - jak to finezyjnie brzmi.... ;)
I naleśniki <3 <3 <3
Finezja smaku! :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Bellapi 08 grudnia 2017 bardzo ciekawe i smaczne połączeni :) i ten sosik mmmmmm.....

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 07 grudnia 2017 "Wężymord" ;) Pycha bez względu na to, jak się zrobi :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń