Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Skorzonea pochodzi z Europy Południowej. Uprawiana jako warzywo jadalne- Francja, Holandia, Belgia, Niemcy. Zbiór od października do kwietnia. Po ugotowaniu podobna do szparagów troszkę. Można podać z ziemniaczanymi placuszkami. Tez jak szparagi z bułka tarta.
Karp opiekany to zdecydowanie prostsza, mniej wymagająca świąteczna potrawa....
Odsłon: 2076
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 52
Jeden z najlepszych serników
Odsłon: 73
Co zrobić, aby świąteczny makowiec nie był suchy? Dodać do niego… jabłka! Ich...
Odsłon: 131
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 149
Karp opiekany to zdecydowanie prostsza, mniej wymagająca świąteczna potrawa....
Odsłon: 2076
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 52
Jeden z najlepszych serników
Odsłon: 73
Co zrobić, aby świąteczny makowiec nie był suchy? Dodać do niego… jabłka! Ich...
Odsłon: 131
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 149
Składniki
W dużej misce wymieszałem1 l zimnej wody z mąką i octem. Włożyłem gumowe rękawiczki ( korzenie zawierają mleczny sok, który zabarwia ręce na brązowo ). Korzenie skorzonery wyszorowałem pod bieżącą wodą, obrałem, przekroiłem na pół i natychmiast włożyłem do wody z mąką, żeby nie ściemniały. Korzenie skorzonery włożyłem do 1 l osolonej wody, gotowałem 25 minut, wyjąłem z garnka, umieściłem w naczyniu żaroodpornym, umieściłem w ciepłym miejscu. Wywar zachowałem.
Sos: wlałem do garnka 350 ml wywaru ze skorzonery. Cytrynę dokładnie umyłem, osuszyłem, starłem łyżeczką skórki, wycisnąłem sok. Mąkę zagniotłem z masłem , włożyłem do wrzącego wywaru, rozprowadziłem trzepaczką, gotowałem 5 minut. Śmietanę roztrzepałem z musztardą i żółtkami, zaciągnąłem tym sos. Doprawiłem solą, pieprzem, gałką i sokiem cytrynowym. Sos ponownie podgrzałem, ale już nie gotowałem. Posypałem skórką cytrynową. Naleśniki: z 6 łyżek mąki, 1/8 l mleka i 6 jaj wymieszałem ciasto i na tłuszczu usmażyłem kilka naleśników. Naleśniki posmarowałem sosem, zawinąłem w nie kawałki skorzonery. Polałem pozostałym sosem, posypałem serem. Wstawiłem do piekarnika na 15 minut rozgrzanego na 220 stopni C.