Skrzydełka kurczaka faszerowane mięsem mielonym i pieczarkami

Nieziemski smak kurczaka w połączeniu z z mięsem mielonym:)
Skrzydełka kurczaka faszerowane mięsem mielonym i pieczarkami
Składniki
- średnich skrzydełek, 15-20 sztuk
- mięso mielone (wieprzowo - wołowe), 400 g
- pieczarki, 300 g
- cebula duża, 1 szt
- przyprawa złocista do kurczaka, 1 saszetka
- kurkuma, lyżeczka
- papryka mielona ostra lub słodka jak kto lubi, szczypta
- olej
- Bułka tarta, 3 łyżki
- jajko, 1 szt
- przyprawa do mięsa mielonego, 1 saszetka
- zioła prowansalskie do posypania skrzydełek, dwie łyżki
Składniki
- średnich skrzydełek, 15-20 sztuk
- mięso mielone (wieprzowo - wołowe), 400 g
- pieczarki, 300 g
- cebula duża, 1 szt
- przyprawa złocista do kurczaka, 1 saszetka
- kurkuma, lyżeczka
- papryka mielona ostra lub słodka jak kto lubi, szczypta
- olej
- Bułka tarta, 3 łyżki
- jajko, 1 szt
- przyprawa do mięsa mielonego, 1 saszetka
- zioła prowansalskie do posypania skrzydełek, dwie łyżki

Etapy przygotowania
Skrzydełka umyć i "wyfiletować" z kości pozostawiając nie ruszoną jedynie lotkę. Posypać przyprawami skrzydełka, dodać łyżkę oleju i pozostawić na kilka godzin w lodówce.
Następnie zrobić farsz z mięsa mielonego - dodając do niego bułkę tartą (można zrobić standardowo - dodając zamoczoną w wodzie i odciśniętą zwykłą bułkę), jajko i przyprawę do mięsa mielonego. Wszystko dobrze wymieszać. Pieczarki pokroić drobno lub zetrzeć na tarce "jarzynka" i podsmażyć z pokrojoną cebulką na oleju. Po ostygnięciu połączyć pieczarki z cebulą z mięsem mielonym i dobrze wymieszać.
Gotowy farsz wciskamy w skrzydełka, jeżeli nasze skrzydełka mają dziury, nie należy się tym przejmować, ponieważ farsz nie wypłynie podczas pieczenia. Tak przygotowane skrzydełka posypujemy przyprawami i wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut. W połowie pieczenia przekładamy skrzydełka na drugą stronę.
Skrzydełka najlepiej podawać na ciepło - z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!!! :)
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (2)



Składniki
- średnich skrzydełek, 15-20 sztuk
- mięso mielone (wieprzowo - wołowe), 400 g
- pieczarki, 300 g
- cebula duża, 1 szt
- przyprawa złocista do kurczaka, 1 saszetka
- kurkuma, lyżeczka
- papryka mielona ostra lub słodka jak kto lubi, szczypta
- olej
- Bułka tarta, 3 łyżki
- jajko, 1 szt
- przyprawa do mięsa mielonego, 1 saszetka
- zioła prowansalskie do posypania skrzydełek, dwie łyżki
Skrzydełka umyć i "wyfiletować" z kości pozostawiając nie ruszoną jedynie lotkę. Posypać przyprawami skrzydełka, dodać łyżkę oleju i pozostawić na kilka godzin w lodówce.
Następnie zrobić farsz z mięsa mielonego - dodając do niego bułkę tartą (można zrobić standardowo - dodając zamoczoną w wodzie i odciśniętą zwykłą bułkę), jajko i przyprawę do mięsa mielonego. Wszystko dobrze wymieszać. Pieczarki pokroić drobno lub zetrzeć na tarce "jarzynka" i podsmażyć z pokrojoną cebulką na oleju. Po ostygnięciu połączyć pieczarki z cebulą z mięsem mielonym i dobrze wymieszać.
Gotowy farsz wciskamy w skrzydełka, jeżeli nasze skrzydełka mają dziury, nie należy się tym przejmować, ponieważ farsz nie wypłynie podczas pieczenia. Tak przygotowane skrzydełka posypujemy przyprawami i wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut. W połowie pieczenia przekładamy skrzydełka na drugą stronę.
Skrzydełka najlepiej podawać na ciepło - z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!!! :)
Polecam:) Troszkę pracy z tym jest, ale wrażenie gości bezcenne :)))))))
Przepyszne! Moja mama takie przyrządza i są rewelacyjne. W wersji do obiadu faszeruje podudzia z kurczaka, bo są większe i jest z nimi mniej pracy. W moim domu wszyscy uwielbiają ten smakołyk :)