Do góry

Dania główne Przepis na:

Skrzydełka na ryżu

Skrzydełka na ryżu

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2274

Dodano:

Odsłon: 1312

Ciekawy, niedrogi i bardzo smaczny sposób na obiad. Skrzydełka są dobrze doprawione, chrupiące, ryż miękki – a wszystko robi się w jednej brytfance. Danie podajemy z ulubioną, sezonową sałatką. U mnie w domu najbardziej smakuje z sałatką z pomidorów, małosolnych ogórków, cebuli i śmietany.

Składniki

  • SKRZYDEŁKA:
  • Skrzydełka - 1 kg
  • Czosnek - 4 ząbki
  • Ryż - 1 szklanka
  • Cebula - 3 szt.
  • Bazylia - do smaku
  • Oregano - do smaku
  • Tymianek - do smaku
  • Kurkuma - do smaku
  • Ostra papryka - do smaku
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Olej - 2-3 łyżki
  • SOS:
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Woda - 1 litr 200 ml
  • Pieprz - 1/2 łyżeczki
  • Vegeta - 2 łyżki
  • Ostra papryka - 1 łyżeczka
  • Masło - 1 kostka
  • Cukier - 2 łyżeczki
  • Ketchup - 6 pełnych łyżeczek
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Skrzydełka

    Skrzydełka myjemy i osuszamy. Przyprawy wsypujemy do miski (czosnek drobno siekamy), dodajemy olej i mieszamy. Marynatą nacieramy skrzydełka, układamy w misce, przykrywamy folią i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

    Surowy ryż wsypujemy na blachę (prostokątną), na wierzchu układamy pokrojone w plastry cebule, a na nią zamarynowane w przyprawach skrzydełka.

  2. Sos

    Masło roztapiamy, dodajemy posiekany czosnek, vegetę, pieprz, paprykę, cukier, ketchup, wodę i dokładnie mieszamy. Sosem zalewamy przygotowane skrzydełka z ryżem. Pieczemy 1 godzinę 20 minut w 200 stopniach. Podajemy z ulubioną surówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń