Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kawałki pieczonego kalafiora w aromatycznej panierce to przekąska której nie oprą się nawet zatwardziali mięsożercy. Ten oryginalny fast food z dodatkiem śliwkowego sosu bbq stanie się hitem każdej imprezy. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5237
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 812
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11648
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5035
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1281
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5237
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 812
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11648
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5035
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1281
Składniki
Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy al dente w osolonej wodzie 5-7 minut.
Płatki kukurydziane kruszymy na mniejsze kawałki i przesypujemy do miseczki. Z wody i mąki przygotowujemy gęste ciasto. Przyprawiamy papryką wędzoną, czosnkiem, solą i pieprzem. Jeżeli konsystencja ciasta jest nieodpowiednia dodajemy więcej mąki lub wody.
Kawałki kalafiora zamaczamy w cieście i panierujemy w pokruszonych płatkach kukurydzianych, gotowe różyczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.
Przygotowanie - sos: Suszone śliwki wkładamy do ciepłej wody i moczymy przez kilka godzin. Cebulę, pomidory i namoczone śliwki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulkę. Następnie dodajemy pomidory, śliwki, sos sojowy, paprykę wędzoną i pieprz. Dusimy przez kilka minut. Zawartość patelni blendujemy z dodatkiem łyżeczki musztardy na gładki sos. Sos przelewamy do miseczki i podajemy z ciepłymi przekąskami z kalafiora. Smacznego!