Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te pyszne skrzydełka z kurczaka gotowane w aromatycznym bulionie drobiowym to pierwszy krok, by nadać im niepowtarzalnej miękkości, podczas gdy sos chili dodaje im mocno pikantnego charakteru, przełamując go subtelną słodycz cukru. Moc przypraw wzmacnia i podkreśla naturalny smak kurczaka. Skrzydełka te to idealne danie na spotkanie ze znajomymi, rodzinny obiad czy wyjątkową kolację. Ich apetyczny wygląd oraz intensywny aromat sprawią, że nie sposób im się oprzeć. Podane z dodatkami, które podkreślą ich charakter, staną się niezapomnianym daniem.
Doskonałe na rodzinny obiad.
Odsłon: 6538
Doskonałe na rodzinny obiad.
Odsłon: 6538
Składniki
Kurczaka umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Usuń resztki piór i przedziel skrzydełka na trzy części zgodnie ze stawami.
W garnku wymieszaj bulion, sos chili, brązowy cukier i wszystkie przyprawy. Doprowadź całość do wrzenia na średnim ogniu.
Dodaj kurczaka do marynaty i gotuj całość przez 15 minut. Następnie delikatnie i ostrożnie przenieś skrzydełka na posmarowaną cienką warstwą oleju blachę od piekarnika.
Sos pozostaw w garnku i dalej go gotuj przez następne 15 minut lub lekkiego zgęstnienia.
Piecz skrzydełka z kurczaka w temperaturze 230 st. Celsjusza przez 15 minut, a następnie obróć je i piecz przez kolejne 15 minut lub do ładnego zbrązowienia skórki.
Przenieś upieczone skrzydełka z powrotem do garnka i wymieszaj całość krótko, by mięso oblepiło się sosem.
Podawaj danie na ciepło, od razu po przygotowaniu, posypane świeżymi ziołami, najlepiej z dodatkiem ogórków kiszonych lub lekkiej sałatki.