Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie to jest kultowym przepisem śląskim na niedzielny obiad jak również na różne uroczystości rodzinne. Podawane jest z modrą kapustą i kluskami śląskimi z dziurką. Ja odbiegłem od tradycji, podałem na obiad ziemniaki puree i białą, młodą kapustę z boczkiem.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1771
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 311
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21820
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1771
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 311
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21820
Składniki
Mięso pokroić w plastry, rozbić, przyprawić solą i pieprzem, posmarować musztardą. Na mięsie rozłożyć równomiernie ogórki pokrojone w paski i boczek wędzony oraz pokrojoną w słupki lub kostkę, cebulę.
Plastry mięsa zwinąć, uformować rolady, spiąć szpilką do mięsa, oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym smalcu na patelni ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla, podlać tłuszczem ze smażenia i bulionem wołowym, dodać listki laurowe i ziele angielskie, dusić do miękkości. W czasie duszenia rolady obracać i podlewać, a gdy mięso będzie miękkie, wyjąć i przygotować sos.