Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Barbórka jest świętowana wyjątkowo hucznie na Śląsku, a to za sprawą Świętej Barbary - patronki górników. 4 grudnia to okazja do organizowania przyjęć, podczas których delektujemy się przysmakami kuchni śląskiej.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 672
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 47
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 221
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 353
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 144
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4632
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 672
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 47
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 221
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 353
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 144
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4632
Składniki
ROLADA: rozbij cienko plastry wołowiny, oprósz je z każdej strony solą i pieprzem, posmaruj z jednej strony musztardą. Ułóż na mięsie pokrojone w paski: ogórki kiszone, kiełbasę oraz kawałki boczku, dodaj odrobinę pokrojonej w kostkę cebuli. Zwiń rolady i obwiąż je sznurkiem. Tak przygotowane roladki obsmaż z każdej strony na rozgrzanej patelni z tłuszczem. Następnie dolewaj po odrobinie wody i duś aż do miękkości (około 1,5-2 h). Następnie wyjmij rolady, usuń z nich nitkę i zagęść sos odrobiną mąki i wodą.
KLUSKI ŚLĄSKIE: ugotuj ziemniaki, przepuść je przez praskę i odstaw do ostygnięcia. Następnie ziemniaki przełóż do miski, dodaj mąkę ziemniaczaną oraz jajka i zagnieć na jednolite ciasto. Z ciasta uformuj wałek, podziel go na równe części. Następnie przystąp do formowania kulek z dziurką w środku. Zagotuj wodę w dużym garnku. Wrzuć kluski na osolony wrzątek i gotuj, po 2 minutach od wypłynięcia wyciągnij z garnka odcedź, przesyp do miski i polej odrobiną tłuszczu, żeby się nie posklejały.
MODRO KAPUSTA: poszatkuj kapustę. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Do zeszklonej cebuli dodaj łyżkę mąki, podsmaż i podlej wodą. Zagotuj cały czas mieszając. Następnie dodaj kapustę i wszystko dokładnie wymieszaj. Kapusta będzie gotowa po około 15 minutach, kiedy zrobi się odpowiednio miękka. Na sam koniec dopraw kapustę octem i przyprawami. Podawaj na ciepło.