Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej nie podawano go w wigilię, ale spotkałyśmy się z nim przy okazji imprezy u znajomych i tak nam zasmakował, że stał się daniem obowiązkowym w święta Bożego Narodzenia i nie wyobrażamy sobie świąt bez pysznego śledzia po kaszubsku.
Dzisiaj trochę rogalików przygotowanych do popołudniowej kawki. Rogaliki pros...
Odsłon: 30
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 512
Ryba w zalewie octowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego wykorzystania...
Odsłon: 315
Proste ciasteczka z imbirem i suszonymi morelami. Są delikatne, maślane i kru...
Odsłon: 82
Dzisiaj trochę rogalików przygotowanych do popołudniowej kawki. Rogaliki pros...
Odsłon: 30
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 512
Ryba w zalewie octowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego wykorzystania...
Odsłon: 315
Proste ciasteczka z imbirem i suszonymi morelami. Są delikatne, maślane i kru...
Odsłon: 82
Składniki
Wlewamy na patelnię olej, rozgrzewamy go i podsmażamy czosnek w łupinach, aż poczujemy zapach czosnku unoszący się nad patelnią.
Wyjmujemy go, odkładamy na bok. Na tak uperfumowany olej wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, lekko ją solimy i obsmażamy do zeszklenia. Dorzucamy na patelnię śliwki przekrojone na połówki, ogórka pokrojonego w kostkę oraz czosnek obrany i posiekany.
Dajemy przyprawy, koncentrat, ocet. Mieszamy do połączenia składników. Wyłączamy ogień. Śledzia kroimy w paseczki i razem z zalewą przekładamy do miski.
Zalewamy go ciepłą zawartością patelni. Mieszamy i odkładamy do lodówki.
Śledź po kaszubsku gotowy!
Śledź po kaszubsku najsmaczniejszy jest na drugi -trzeci dzień. Może stać w lodówce cały tydzień. Możemy więc przyrządzić go kilka dni przed wigilią.