Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie!!! Dzisiaj polecam pyszne śledzie wigilijne w zalewie octowej. Zapraszam serdecznie na film z przepisem.
Tradycyjny domowy obiad świąteczny z roladami ze schabu i pysznym nadzieniem...
Odsłon: 6
Czerwona kapusta jest mocno zbita i twarda, dlatego warto ją po poszatkowaniu...
Odsłon: 646
Smaczny i zdrowy cleb razowy, żytni upieczony na żytnim zakwasie. Po upieczen...
Odsłon: 13
Tradycyjny domowy obiad świąteczny z roladami ze schabu i pysznym nadzieniem...
Odsłon: 6
Czerwona kapusta jest mocno zbita i twarda, dlatego warto ją po poszatkowaniu...
Odsłon: 646
Smaczny i zdrowy cleb razowy, żytni upieczony na żytnim zakwasie. Po upieczen...
Odsłon: 13
Składniki
Śledzi wykwintnych nie trzeba moczyć, ponieważ są w delikatnej solance, od razu są gotowe do jedzenia, jeżeli jednak chcecie wykorzystać śledzie w bardzo słonej solance, na początku musicie przełożyć je do miski z zimną wodą i zostawić na 1-2 godziny, aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie śledzia kroimy na mniejsze cząstki 3-4 centymetrowe lub pozostawiamy w całości. Już teraz rozgrzewamy patelnię z oliwą i wrzucamy posiekany czosnek, podsmażamy około 20-30 sekund, między czasie do małego garnka wlewamy wodę, ocet, cukier, wrzucamy liście laurowe, ziela angielskie i pieprz, przykrywamy garnek i musimy całość zagotować. Już teraz do smażącego się czosnku dorzucamy pokrojoną w piórka cebulę i trzy rodzaje papryki pokrojonej w cienkie paski, całość od czasu do czasu mieszamy, delikatnie solimy i po 3 minutach zdejmujemy patelnię z gazu. Warzywa i zalewa muszą się przestudzić. Ja jak zwykle śledzie pakuję do słoików, ładniej wyglądają w lodówce i są łatwiejsze w przechowywaniu. Jeżeli nie macie ochoty na słoikowanie śledzia, możecie wszystkie składniki wymieszać w zbiorczej misce i owinąć ją filią spożywczą. Następnie miskę włożyć do lodówki na minimum 2 dni, choć takie po 5-6 dniach smakują mi najlepiej. Jeśli jednak wolicie słoiki, musicie je dokładnie umyć i wyparzyć. Teraz już wrzucamy składniki do słoików na przemian, zaczynając od warzyw i kończąc na warzywach, gdy już wszystkie słoiki są popakowane, wlewamy zalewę, aż przykryje wszystkie składniki w słoiku. Na koniec obmywamy ranty słoików i mocno zakręcamy. Śledzie wkładamy do lodówki na minimum 2 dni i są gotowe!!! Zapraszam serdecznie na film z przepisem.