Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Słodka pizza"
Pyszny i efektowny sposób na świąteczną rybę.
Odsłon: 197
Szybkie i puszyste placuszki to super pomysł na ciepłe śniadanie, deser czy p...
Odsłon: 300
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 827
Pyszny i efektowny sposób na świąteczną rybę.
Odsłon: 197
Szybkie i puszyste placuszki to super pomysł na ciepłe śniadanie, deser czy p...
Odsłon: 300
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 827
Składniki
Do miski wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżki cukru oraz 3-4 łyżki wody, wymieszaj. Wsyp 2 łyżki mąki, wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj i odstaw na 15-20 minut.
Pozostałą mąkę przesiej na stolnicę lub blat. Dodaj pozostały cukier, sól, olej, wodę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrób ciasto. Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45-60 min, by wyrosło.
Jabłka obierz ze skórki. Nożem wydrąż gniazda nasienne. Pokrój w plastry i skrop sokiem z cytryny. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj żurawiną i rozłóż plasterki jabłek. Posyp cukrem i cynamonem. Przykryj i odstaw na ok. 15 min.
Piecz 20-25 min w temperaturze 180°C. Na ok. 10 minut przed końcem pieczenia wierzch pizzy posyp płatkami migdałowymi. Jeszcze ciepłą udekoruj kleksami bitej śmietany.
(bez czasu oczekiwania): 15 minut. Porcja: 430 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie