Do góry

Dania główne Przepis na:

Słodka zapiekanka z kaszy jaglanej

Słodka zapiekanka z kaszy jaglanej

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 22281

Dodano:

Odsłon: 8053

Kasza jaglana wzbogacona aromatami suszonych śliwkek i cynamonu. Słodka przyjemność.

Składniki

  • kasza jaglana ugotowana na sypko, 3 szklanki
  • jabłka, 4
  • suszone śliwki (bez pestek), 15 dag
  • cukier, 3 łyżki
  • cynamon
  • masło, 1 łyżka
5-6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Słodka zapiekanka z kaszy jaglanej

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać. Pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić na cząstki.

  2. Wymieszać z cynamonem, cukrem i śliwkami (można dodać stratą skórkę pomarańczową).

  3. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem warstwami układać kaszę i owoce. Wierzch przykryć płatkami masła.

  4. Wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać około 30 minut. Zapiekanka jest gotowa, gdy na wierzchu powstanie rumiana skorupka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń