Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lunch w słoiku: kukurydza z kolby, granat, ser pleśniowy i papryka. Rarytas!
Kukurydzę gotujemy w leciutko osolonej wodzie przez mniej więcej 15 minut. Ten czas przeznaczamy na wydłubanie pestek z granata, pokrojenie połowy czerwonej papryki w drobną kostkę i pokruszenie sera pleśniowego na drobniejsze cząstki.
W Kuchni x 2 zawsze mamy w lodówce słoik z sosem winegret, a także z cytrynowym winegret (pisałam o nim przy okazji słoika do pracy nr 10. Więc po prostu sięgamy do lodówki i nakładamy odpowiednią ilość. Oba sosy mają w naszych domach ogromne wzięcie, i właściwie trudno sobie wyobrazić robienie sosu co drugi dzień, taki więc zapas sosu jest bardzo praktycznym rozwiązaniem. Przygotowany w większej ilości i przechowywany w lodówce ma trwałość co najmniej jednego miesiąca. Jeśli jednak nie macie jeszcze gotowego sosu winegret oto proporcje na tę maleńką ilość do słoika do pracy: 1 łyżka oliwy z oliwek, pół łyżki octu winnego, odrobina musztardy francuskiej (tyle co na czubek łyżeczki), odrobina czosnku (1/2 maleńkiego ząbka), szczypta soli i pieprzu. Wszystko mieszamy.
Kiedy kukurydza się ugotuje, po lekkim przestudzeniu skrawamy z niej ziarna nożem. Potem pozostaje tylko ułożenie składników warstwami w słoiku: 1) kukurydza, 2) papryka, 3) ser pleśniowy posypany granatem, wszystko polane winegretem. Lunch zjadamy na zimno jak solidną, treściwą sałatkę.
świetne w letnie dni śniadanie na wypasie na mojej niskokalorycznej diecie :)
Odsłon: 1276
czyli co wziąć do pracy na lunch w słoiku. #sloikdopracy to nasza nowa seri...
Odsłon: 21305
Makaron z warzywami i omletem oscypkowym w sosie orzechowo-sezamowym. Ogórki...
Odsłon: 153
Pysznym młodym ziemniakom wystarczy tylko lekkie podkreślenie smaku!
Odsłon: 520
Ogórki kanapkowe z kurkumą to świetny pomysł na zdrowy dodatek do pieczywa i...
Odsłon: 21
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 10191
Latem zawsze mamy ochotę na szybkie ciasta z sezonowymi owocami. Większość cz...
Odsłon: 20
Makaron z warzywami i omletem oscypkowym w sosie orzechowo-sezamowym. Ogórki...
Odsłon: 153
Pysznym młodym ziemniakom wystarczy tylko lekkie podkreślenie smaku!
Odsłon: 520
Ogórki kanapkowe z kurkumą to świetny pomysł na zdrowy dodatek do pieczywa i...
Odsłon: 21
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 10191
Latem zawsze mamy ochotę na szybkie ciasta z sezonowymi owocami. Większość cz...
Odsłon: 20
Składniki
Kukurydzę gotujemy w leciutko osolonej wodzie przez mniej więcej 15 minut. Ten czas przeznaczamy na wydłubanie pestek z granata, pokrojenie połowy czerwonej papryki w drobną kostkę i pokruszenie sera pleśniowego na drobniejsze cząstki. W Kuchni x 2 zawsze mamy w lodówce słoik z sosem winegret, a także z cytrynowym winegret (pisałam o nim przy okazji słoika do pracy nr 10. Więc po prostu sięgamy do lodówki i nakładamy odpowiednią ilość. Oba sosy mają w naszych domach ogromne wzięcie, i właściwie trudno sobie wyobrazić robienie sosu co drugi dzień, taki więc zapas sosu jest bardzo praktycznym rozwiązaniem. Przygotowany w większej ilości i przechowywany w lodówce ma trwałość co najmniej jednego miesiąca. Jeśli jednak nie macie jeszcze gotowego sosu winegret oto proporcje na tę maleńką ilość do słoika do pracy: 1 łyżka oliwy z oliwek, pół łyżki octu winnego, odrobina musztardy francuskiej (tyle co na czubek łyżeczki), odrobina czosnku (1/2 maleńkiego ząbka), szczypta soli i pieprzu. Wszystko mieszamy.
Kiedy kukurydza się ugotuje, po lekkim przestudzeniu skrawamy z niej ziarna nożem. Potem pozostaje tylko ułożenie składników warstwami w słoiku: 1) kukurydza, 2) papryka, 3) ser pleśniowy posypany granatem, wszystko polane winegretem. Lunch zjadamy na zimno jak solidną, treściwą sałatkę.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami
Dania główne
Tarta z kurkami i boczkiem (średnica 32 cm)
Dania główne
Leniwe kluski. Przepis ze starego zeszytu.
Dania główne
Łopatka pieczona w kapuście kiszonej
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami
Staropolski przepis na smaczne pierogi, polecam ten przepis.
Odsłon: 26
Tarta z kurkami i boczkiem (średnica 32 cm)
Fenomenalna tarta, sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe dla całej rodziny...
Odsłon: 83