Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lunch w słoiku: kukurydza z kolby, granat, ser pleśniowy i papryka. Rarytas!
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 159
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 210
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 151
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 111
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 1747
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 159
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 210
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 151
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 111
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 1747
Składniki
Kukurydzę gotujemy w leciutko osolonej wodzie przez mniej więcej 15 minut. Ten czas przeznaczamy na wydłubanie pestek z granata, pokrojenie połowy czerwonej papryki w drobną kostkę i pokruszenie sera pleśniowego na drobniejsze cząstki. W Kuchni x 2 zawsze mamy w lodówce słoik z sosem winegret, a także z cytrynowym winegret (pisałam o nim przy okazji słoika do pracy nr 10. Więc po prostu sięgamy do lodówki i nakładamy odpowiednią ilość. Oba sosy mają w naszych domach ogromne wzięcie, i właściwie trudno sobie wyobrazić robienie sosu co drugi dzień, taki więc zapas sosu jest bardzo praktycznym rozwiązaniem. Przygotowany w większej ilości i przechowywany w lodówce ma trwałość co najmniej jednego miesiąca. Jeśli jednak nie macie jeszcze gotowego sosu winegret oto proporcje na tę maleńką ilość do słoika do pracy: 1 łyżka oliwy z oliwek, pół łyżki octu winnego, odrobina musztardy francuskiej (tyle co na czubek łyżeczki), odrobina czosnku (1/2 maleńkiego ząbka), szczypta soli i pieprzu. Wszystko mieszamy.
Kiedy kukurydza się ugotuje, po lekkim przestudzeniu skrawamy z niej ziarna nożem. Potem pozostaje tylko ułożenie składników warstwami w słoiku: 1) kukurydza, 2) papryka, 3) ser pleśniowy posypany granatem, wszystko polane winegretem. Lunch zjadamy na zimno jak solidną, treściwą sałatkę.