Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowy, kolorowy lunch do pracy w słoiku. Słoiki są modne i wygodne, można w nich przyrządzić bardzo porządne danie i tak też robimy - to już trzecia propozycja na lunch na zimno lub na gorąco, jak wolicie.
W tym przepisie chodzi o pomysł i organizację czasu. Zwłaszcza kiedy w okołoś...
Odsłon: 7219
Pyszna, orzeźwiająca lemoniada z rabarbarem i truskawkami to napój, który wio...
Odsłon: 115
Każdy zna maggi w płynie, nie jedna osoba używa jej bez zastanowienia się z c...
Odsłon: 220
Świetna propozycja na śniadanie. Tosty z domowego chleba, do tego awokado, ja...
Odsłon: 197
Przełom mają i czerwca to idealny moment, aby przygotować kwiaty czarnego bzu...
Odsłon: 2541
Pyszna, orzeźwiająca lemoniada z rabarbarem i truskawkami to napój, który wio...
Odsłon: 115
Każdy zna maggi w płynie, nie jedna osoba używa jej bez zastanowienia się z c...
Odsłon: 220
Świetna propozycja na śniadanie. Tosty z domowego chleba, do tego awokado, ja...
Odsłon: 197
Przełom mają i czerwca to idealny moment, aby przygotować kwiaty czarnego bzu...
Odsłon: 2541
Składniki
Sukces słoika nr 2 przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania – na Smakerze miał ponad 14 tysięcy odsłon! Jesteśmy więcej niż zachęcone do tworzenia kolejnych:) Ale dzisiejszy słoik robię sama, co budzi we mnie bardzo mieszane odczucia. Niestety, Izabela w szpitalu i muszę sama sobie dawać radę w kuchni – to na duży minus. A na mały plus – to że słoik nie musi być wege, pod jej nieobecność mogę zaszaleć z krewetkami;) Poniżej podaję proporcje na jeden słoik (300 ml). Jeśli robicie lunch dla siebie i kogoś jeszcze, trzeba go przemnożyć x 2;) Cały słoik przewidziany jest to zjedzenia na zimno, ale jeśli ktoś ma ochotę odgrzać go w pracy, to na pewno danie na tym nie straci. A ponieważ kuskus jest znakomity tak na ciepło, jak i na zimno (jak choćby w tabuleh), to świetnie sprawdzi się jako baza naszego dania. Kuskus wsypujemy do miseczki i zalewamy go wrzątkiem – objętość kuskusu i wody powinna być taka sama. Ale nie zalewajcie go w szklance, bo za bardzo się „skawali”, w miseczce będzie mieć więcej miejsca i będzie sypki. Po chwili kuskus „spuchnie” i wtedy dodajemy do niego odrobinkę masła i solimy delikatnie.
Kluczową rolę w przepisie gra także natka pietruszki – teraz latem każdy jej pęczek jest wyjątkowo pachnący i smakowity, więc nie żałujcie jej – umyjcie z pół pęczka i posiekajcie. Część natki dodajemy do kuskusu i mieszamy. Ależ pachnie! Dla chętnych – do kaszki kuskus można także dodać trochę soku z cytryny:) Krewetki – już obrane i tylko z ogonkami – skrapiamy lekko sokiem z cytryny i solimy. Na patelni rozgrzewamy pół łyżki masła i wyciskamy na nią ząbek czosnku. Uważajcie, aby patelnia była rozgrzana, ale ogień nie za wielki, bo masło szybko się spali. Wykładamy krewetki na jedną stronę i smażymy jedną minutę, przekładamy na drugą i także smażymy minutę. Na koniec posypujemy obficie natką i odstawiamy do ostudzenia.
Myjemy pomidorki koktajlowe i przekrawamy je na połówki. Potem układamy ostudzone warstwy w słoiku: 1)kuskus, 2)krewetki, 3)pomidorki koktajlowe. Oczywiście posypujemy natką, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i polewamy jedną łyżką oliwy. Gotowe!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Młoda kapusta z pomidorami i kiełbasą
Dania główne
Makaron tortellini z mięsem mielonym i serem
Dania główne
Kwiaty czarnego bzu w cieście
Dania główne
Makaron z kurczakiem i brokułem w sosie serowo-śmietanowym
Młoda kapusta z pomidorami i kiełbasą
Młoda kapusta jest u nas najlepszym daniem na każdą okazję, z pomidorami i ki...
Odsłon: 70
Makaron tortellini z mięsem mielonym i serem
przepis na smaczny , sycący obiad
Odsłon: 52