Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowy, kolorowy lunch do pracy w słoiku. Słoiki są modne i wygodne, można w nich przyrządzić bardzo porządne danie i tak też robimy - to już czwarta propozycja na lunch na zimno.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37377
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 48
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 125
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 112
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37377
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 48
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 125
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 112
Składniki
Zaczynamy od wstawienia do gotowania jajka na twardo – w małym garnuszku. Dokładnie pilnujemy czasu gotowania – powinien wynosić 6 minut od zagotowania wody. To wiem od Izabeli (ona wie wszystko!), dzięki temu patentowi jajko jest ugotowane ale jednocześnie ślicznie żółte w środku, a nie szare jak to bywa gdy gotuje się zbyt długo. Kiedy jajko już się ugotuje, studzimy je, obieramy i przekrawamy na 8 cząstek.
Brokuła należy podzielić na małe różyczki – takie całkiem małe, bo chcemy ich w słoiku zmieścić jak najwięcej. Będziemy go gotować na parze – przygotowujemy naczynie a w nim gotujemy niewielką ilość wody, na to stawiamy specjalne sitko do gotowania na parze właśnie i wrzucamy brokuły. Lekko je solimy i gotujemy 4-5 minut. Po tym czasie brokuł jest ugotowany, ale wciąż lekko twardawy. Im dłużej będziesz go gotować, tym bardziej straci piękny zielony kolor, no i po jakimś czasie zrobi się po prostu za miękki. Po ugotowaniu zestawiamy sitko z garnka, aby już brokuła dalej nie grzać. Odstawiamy go do ostudzenia. Jest też wersja „dla leniwych”, o przepraszam, dla bardzo zapracowanych:) jeśli chodzi o przygotowanie brokuła. Wstawiamy go w odpowiedniej miseczce z odrobiną wody do mikrofalówki na 2 minuty. Jest tak samo zielony i tak samo chrupki.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w niewielkie kawałki. Natkę pietruszki także myjemy i siekamy. Posypiemy nią gotowe danie, ale najpierw połowę damy do sosu. Sos jest prościutki – po jednej łyżce majonezu niskotłuszczowego i jogurtu naturalnego, solimy, pieprzymy, dodajemy natkę i mieszamy. Pozostaje nam tylko ułożyć danie w słoiku: na dno kładziemy brokuła i polewamy połową sosu, potem układamy jajko i od razu paprykę. Drugą połowę sosu wylewamy na wierzch sałatki i posypujemy pozostałą natką pietruszki. Już wkrótce kolejne propozycje #sloikdopracy, wróć do Kuchni x 2 i sprawdź:)