Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
czyli co wziąć do pracy na lunch w słoiku #sloikdopracy to nasza nowa seria dań lunchowych i sałatek idealna dla wszystkich zapracowanych, którzy lubią jeść zdrowo i kolorowo. Nie wstydzimy się słoików, wręcz przeciwnie, uważamy, że słoik jest en vogue i wypada się z nim w pracy pokazać. Oczywiście, o ile zawartość jest zdrowa, świeża i dobrze skomponowana. Taki właśnie będzie #sloikdopracy w Kuchni x 2!
Poniżej podajemy proporcje na jeden słoik (300 ml). Jeśli robicie lunch dla siebie i kogoś jeszcze, trzeba go przemnożyć x 2;)
Piąty słoik w naszej serii to taki mały jubileusz:) Widać w nim wyraźnie wpływy greckie – będą i oliwki kalamata i serek typu greckiego. Podstawą jest kasza bulgur, którą uwielbiamy w Kuchni x 2, a która to świetnie nadaje się także do zjedzenia na zimno. Ugotujemy jej niedużo, bo będzie to połowa standardowej torebki kaszy. Może więc w tym przypadku łatwiej zrobić słoiki dla dwojga;)?
Cały wysiłek w tym daniu to ugotowanie kaszy:) Reszta to krojenie i układanie więc jest naprawdę błyskawiczny w przygotowaniu. Pamiętajcie, że oliwki w zalewie i feta są dość słone, więc nie dosalamy już dania dodatkowo, jedynie odrobinę wodę do gotowania kaszy.
Tak więc gotujemy kaszę bulgur w leciutko osolonej wodzie – oczywiście wrzucamy ją do wody gotującej się i po 15 minutach jest gotowa. Jeśli gotujecie kaszę w torebce, należy ją naprawdę dobrze odsączyć, a jeśli była to kasza sypka – odcedzamy resztkę wody i nawet odrobinę prużymy na ogniu. Wszystko po to, aby była naprawdę sypka, bez grudek.
Kiedy kasza się studzi, siekamy natkę i bazylię i mieszamy je. Myjemy pomidorki cherry daktylowe – są ślicznie żółte i najlepiej smakują właśnie latem – i przekrawamy je wzdłuż na pół. Wykrawanie szypułki można w zasadzie pominąć, jest tak maleńka, że nie powinna nikomu przeszkadzać.
Serek grecki łamiemy ręcznie bądź kroimy na drobne kostki a oliwki odcedzamy z nadmiaru zalewy.
Wystudzoną kaszę bulgur kładziemy na dnie słoika. Ja bardzo lubię skropić ją odrobinką soku z cytryny – uważam, że cytryna do niej świetnie pasuje i dobrze komponuje się z ziołami, które zaraz dosypiemy. Kolejne warstwy to serek, pomidorki i oliwki – posypujemy je hojnie mieszanką natki i bazylii. Wierzch polewamy jedną-dwiema łyżkami oliwy z oliwek.
Słoik wędruje do lodówki i czeka na poranek. Bierzemy go do pracy a zawartość zjadamy nie martwiąc się o figurę:)
Przepis dnia
Ciasto kryzysowe, potrzebne tylko 1 jajko. Wystarczy zmiksować wszystkie skła...
Odsłon: 25018
Smaczna wieprzowa mielonka zrobiona z mięsa wieprzowego, w osłonce termokurcz...
Odsłon: 76
Wykorzystując sezon na cukinie postanowiłem coś zrobić z tego wdzięcznego war...
Odsłon: 267
W domu miałem akurat wszystkie składniki do tego dania , więc szybko zabrałem...
Odsłon: 165
Pyszna i szybka przekąska z cukinii z dodatkiem pieczarek,szynki i sera ideal...
Odsłon: 957
Placki z gotowanych ziemniaków z serem pomogą uratować wczorajsze ziemniaki z...
Odsłon: 3990
Przepis dnia
Ciasto kryzysowe, potrzebne tylko 1 jajko. Wystarczy zmiksować wszystkie skła...
Odsłon: 25018
Smaczna wieprzowa mielonka zrobiona z mięsa wieprzowego, w osłonce termokurcz...
Odsłon: 76
Wykorzystując sezon na cukinie postanowiłem coś zrobić z tego wdzięcznego war...
Odsłon: 267
W domu miałem akurat wszystkie składniki do tego dania , więc szybko zabrałem...
Odsłon: 165
Pyszna i szybka przekąska z cukinii z dodatkiem pieczarek,szynki i sera ideal...
Odsłon: 957
Placki z gotowanych ziemniaków z serem pomogą uratować wczorajsze ziemniaki z...
Odsłon: 3990
Składniki
Poniżej podajemy proporcje na jeden słoik (300 ml). Jeśli robicie lunch dla siebie i kogoś jeszcze, trzeba go przemnożyć x 2;) Piąty słoik w naszej serii to taki mały jubileusz:) Widać w nim wyraźnie wpływy greckie – będą i oliwki kalamata i serek typu greckiego. Podstawą jest kasza bulgur, którą uwielbiamy w Kuchni x 2, a która to świetnie nadaje się także do zjedzenia na zimno. Ugotujemy jej niedużo, bo będzie to połowa standardowej torebki kaszy. Może więc w tym przypadku łatwiej zrobić słoiki dla dwojga;)?
Cały wysiłek w tym daniu to ugotowanie kaszy:) Reszta to krojenie i układanie więc jest naprawdę błyskawiczny w przygotowaniu. Pamiętajcie, że oliwki w zalewie i feta są dość słone, więc nie dosalamy już dania dodatkowo, jedynie odrobinę wodę do gotowania kaszy. Tak więc gotujemy kaszę bulgur w leciutko osolonej wodzie – oczywiście wrzucamy ją do wody gotującej się i po 15 minutach jest gotowa. Jeśli gotujecie kaszę w torebce, należy ją naprawdę dobrze odsączyć, a jeśli była to kasza sypka – odcedzamy resztkę wody i nawet odrobinę prużymy na ogniu. Wszystko po to, aby była naprawdę sypka, bez grudek.
Kiedy kasza się studzi, siekamy natkę i bazylię i mieszamy je. Myjemy pomidorki cherry daktylowe – są ślicznie żółte i najlepiej smakują właśnie latem – i przekrawamy je wzdłuż na pół. Wykrawanie szypułki można w zasadzie pominąć, jest tak maleńka, że nie powinna nikomu przeszkadzać. Serek grecki łamiemy ręcznie bądź kroimy na drobne kostki a oliwki odcedzamy z nadmiaru zalewy. Wystudzoną kaszę bulgur kładziemy na dnie słoika. Ja bardzo lubię skropić ją odrobinką soku z cytryny – uważam, że cytryna do niej świetnie pasuje i dobrze komponuje się z ziołami, które zaraz dosypiemy. Kolejne warstwy to serek, pomidorki i oliwki – posypujemy je hojnie mieszanką natki i bazylii. Wierzch polewamy jedną-dwiema łyżkami oliwy z oliwek. Słoik wędruje do lodówki i czeka na poranek. Bierzemy go do pracy a zawartość zjadamy nie martwiąc się o figurę:)
Przepisy Dania główne
Dania główne
Wątróbka z cebulką
Dania główne
Krążki cukiniowe
Dania główne
Gryczaki z tartymi ziemniakami
Dania główne
Pstrąg łososiowy w sosie z młodymi warzywami
Wątróbka z cebulką
Wątróbka to danie, które ma swoich zdeklarowanych wielbicieli i przeciwników....
Odsłon: 17
Krążki cukiniowe
Wykorzystując sezon na cukinie postanowiłem coś zrobić z tego wdzięcznego war...
Odsłon: 267