Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 3384
Dodano: 03.06.2018
Odsłon: 1645
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Mieso wolowe pieczeniowe najlepiej kupic juz pokrojone na kotlety ok 1,5 cm, gdyz z porcji miesa 800 g bedzie wam to trudno uzyskac.
Mieso moczymy w zimnej wodzie min 30 minut, pluczemy, kroimy w poprzek wlokien na paski. Oproszamy sola i czarnym pieprzem. Odstawiamy.
Na gleboka patelnie, na lyzke tluszczu gesiego dajemy najpierw czosnek pokrojony w plasterki, cebule pokrojone w piorka, papryczke chilli przekrojona tylko podluznie na pol, troche Kucharka oraz obie papryki w proszku. Lekko przesmazamy. Gdy cebula juz sie nieco zeszkli dodajemy pokrojone papryki oraz pieczarki (kroilam grubo - plastry ok 1 cm), takze marchewke pokrojona w plasterki, koncentrat pomidorowy, podlewamy 1//2 szklanki wody, poczatkowo przykrywamy pokrywa, nastepnie ja odkrywamy i smazymy do momentu odparowania sosu.
Teraz zrzucamy to wszystko do miski.
Na tej samej patelni, znowu na lyzce tluszczu smazymy wolowine. Zrobcie to najlepiej w trzech partiach. Smazymy kazdorazowo, czesto mieszajac ok 7 minut, az wolowina zyska ciemny brazowy kolor, a sos odparuje. Partie miesa zrzucamy do osobnego naczynia, ostatnia partie juz zostawiamy na patelni, dodajemy reszte miesa, podlewamy 1/2 litra wody, przykrywamy pokrywa i dusimy 5 minut, nastepnie dorzucamy warzywa, dusimy kolejne 10 minut.
Na koniec zageszczamy lyzka maki, rozrobionej w 3/4 szklanki zimnej wody. Gotujemy jeszce 2 minutki - i gotowe. Doprawiamy jeszcze odrobine Maggi.
Posypujemy natka pietruszki.
Przepyszne danie.
Dla zneutralizowania smaku mozecie dodac grubego makaronu, lub zajadac z chrupiacym chlebem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

ErJot 04 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
Coś w sam raz dla mnie:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 03 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
bardzo lubie takie sosy z wolowina i warzywami1 Przepyszne! Odpowiedzi: 2 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz