Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, pozywne danie. Oj, troche za ostre mi wyszlo :-) dalam dwie papryczki chilli, zatem w przepisie zaproponuje tylko jedna. Po zjedzeniu przez godzine zionelam ogniem :-) Ale, jak ktos lubi, to prosze :-)
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1770
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 280
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21787
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1770
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 280
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21787
Składniki
Mieso wolowe pieczeniowe najlepiej kupic juz pokrojone na kotlety ok 1,5 cm, gdyz z porcji miesa 800 g bedzie wam to trudno uzyskac. Mieso moczymy w zimnej wodzie min 30 minut, pluczemy, kroimy w poprzek wlokien na paski. Oproszamy sola i czarnym pieprzem. Odstawiamy. Na gleboka patelnie, na lyzke tluszczu gesiego dajemy najpierw czosnek pokrojony w plasterki, cebule pokrojone w piorka, papryczke chilli przekrojona tylko podluznie na pol, troche Kucharka oraz obie papryki w proszku. Lekko przesmazamy. Gdy cebula juz sie nieco zeszkli dodajemy pokrojone papryki oraz pieczarki (kroilam grubo - plastry ok 1 cm), takze marchewke pokrojona w plasterki, koncentrat pomidorowy, podlewamy 1//2 szklanki wody, poczatkowo przykrywamy pokrywa, nastepnie ja odkrywamy i smazymy do momentu odparowania sosu. Teraz zrzucamy to wszystko do miski. Na tej samej patelni, znowu na lyzce tluszczu smazymy wolowine. Zrobcie to najlepiej w trzech partiach. Smazymy kazdorazowo, czesto mieszajac ok 7 minut, az wolowina zyska ciemny brazowy kolor, a sos odparuje. Partie miesa zrzucamy do osobnego naczynia, ostatnia partie juz zostawiamy na patelni, dodajemy reszte miesa, podlewamy 1/2 litra wody, przykrywamy pokrywa i dusimy 5 minut, nastepnie dorzucamy warzywa, dusimy kolejne 10 minut. Na koniec zageszczamy lyzka maki, rozrobionej w 3/4 szklanki zimnej wody. Gotujemy jeszce 2 minutki - i gotowe. Doprawiamy jeszcze odrobine Maggi. Posypujemy natka pietruszki. Przepyszne danie. Dla zneutralizowania smaku mozecie dodac grubego makaronu, lub zajadac z chrupiacym chlebem.