Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smażone gołąbki to alternatywa dla tradycyjnego wariantu, w którym kapuściane roladki wymagają długiego duszenia w sosie. To danie przygotujesz znacznie szybciej. Jest też świetną propozycją, jeśli po prostu nie lubisz sosu do gołąbków. W smażonej wersji mają chrupiącą, aromatyczną skórkę. Możesz też wzbogacić je o panierkę – taką, jak do kotletów schabowych.
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 137
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104488
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 330
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9024
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 137
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104488
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 330
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9024
Składniki
Ugotuj ryż zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstaw do wystudzenia.
Przygotuj 10-15 liści kapusty (w zależności od tego, jak duże chcesz zrobić gołąbki). Zdejmij z wierzchu i odrzuć liście zniszczone. Wybierz największe ze „zdrowych”. Opłucz je, usuń fragmenty głąba i najtwardsze „nerwy”. Tak przygotowane liście włóż na około 2 minuty do gotującej się wody. Ułóż na ręczniku papierowym do wystudzenia i osuszenia.
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Zeszklij cebulę na maśle. Pod koniec dodaj czosnek, uważając, by się nie przypalił.
Połącz w misce mięso mielone, podsmażoną cebulę z czosnkiem (razem z masłem z patelni) i ryż. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, słodką paprykę, pieprz ziołowy oraz jajko. Wymieszaj wszystkie składniki dłonią na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Na środek każdego liścia kapusty nałóż porcję farszu. Zawiń liście tak, by uformować gołąbki. Tak przygotowane usmaż na rozgrzanym oleju (na wolnym ogniu) na złocisty kolor – 10-15 minut po każdej ze stron.