Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smażone gołąbki to alternatywa dla tradycyjnego wariantu, w którym kapuściane roladki wymagają długiego duszenia w sosie. To danie przygotujesz znacznie szybciej. Jest też świetną propozycją, jeśli po prostu nie lubisz sosu do gołąbków. W smażonej wersji mają chrupiącą, aromatyczną skórkę. Możesz też wzbogacić je o panierkę – taką, jak do kotletów schabowych.
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 15
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 13
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21619
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 78
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 15
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 13
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21619
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 78
Składniki
Ugotuj ryż zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstaw do wystudzenia.
Przygotuj 10-15 liści kapusty (w zależności od tego, jak duże chcesz zrobić gołąbki). Zdejmij z wierzchu i odrzuć liście zniszczone. Wybierz największe ze „zdrowych”. Opłucz je, usuń fragmenty głąba i najtwardsze „nerwy”. Tak przygotowane liście włóż na około 2 minuty do gotującej się wody. Ułóż na ręczniku papierowym do wystudzenia i osuszenia.
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Zeszklij cebulę na maśle. Pod koniec dodaj czosnek, uważając, by się nie przypalił.
Połącz w misce mięso mielone, podsmażoną cebulę z czosnkiem (razem z masłem z patelni) i ryż. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, słodką paprykę, pieprz ziołowy oraz jajko. Wymieszaj wszystkie składniki dłonią na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Na środek każdego liścia kapusty nałóż porcję farszu. Zawiń liście tak, by uformować gołąbki. Tak przygotowane usmaż na rozgrzanym oleju (na wolnym ogniu) na złocisty kolor – 10-15 minut po każdej ze stron.