Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Smażone kluski z pomidorkami"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3270
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 195
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 69
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 103
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 79
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3270
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 195
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 69
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 103
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 79
Składniki
Ziemniaki wyszoruj, gotuj w mundurkach 25 minut. Orzeszki piniowe zrumień na suchej patelni i wystudź.
Kilka listków rukoli pokrój w paseczki. Zetrzyj połowę parmezanu. Z miękkich ziemniaków zdejmij łupinki i zmiel w maszynce. Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę, kaszę, jajko, sól i gałkę muszkatołową. Dołóż starty parmezan i pokrojoną rukolę. Dobrze wymieszaj.
Z masy uformuj wałeczki o grubości ok. 3.5 cm. Pokrój w cienkie plasterki. Każdy oprósz mąką i dociśnij widelcem.
Kluseczki partiami wrzucaj do posolonego wrzątku. Gotuj 12 minut. Pomidorki potnij na połówki. Resztę parmezanu zetrzyj grubo. Na oliwie podsmaż kluseczki i połówki pomidorów. Dopraw pieprzem. Przed podaniem posyp grubymi wiórkami parmezanu, listkami rukoli i orzeszkami piniowymi.
Czas przygotowania: 75 minut 420 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień