Do góry

Dania główne Przepis na:

Smażone kotlety z młodej kapusty panierowane w jajku i bułce tartej

Smażone kotlety z młodej kapusty panierowane w jajku i bułce tartej

Autor:

Przepisów i artykułów: 786 Ocena: 49339

Dodano:

Odsłon: 593

Tanie i smaczne danie, które warto zrobić choć raz w sezonie letnim. Co prawda, te kotlety można przygotować o każdej porze roku, ale moim zdaniem najlepiej smakują latem, gdy użyjemy młodej kapusty.

Składniki

  • młoda biała kapusta 1 sztuka
  • sól, pieprz czarny mielony
  • jajka 2- 3 sztuki
  • bułka tarta 1 szklanka
  • dodatkowo:
  • masło klarowane 3 łyżki (do smażenia)
  • olej rzepakowy 200 ml (do smażenia)
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Smażone kotlety z młodej kapusty panierowane w jajku i bułce tartej

Przygotowanie

  1. Z młodej kapusty usuwamy głąb (wykrawamy ostrym nożem ze środka), zdejmujemy zewnętrzne liście jeśli są uszkodzone. Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy płaską łyżkę soli. Gdy woda zawrze wkładamy kapustę w całości i gotujemy około 15 minut od momentu zagotowania. Garnek powinien być nakryty pokrywką, ale z lekkim uchyłem.
    Ugotowaną kapustę wyjmujemy z wody, przekładamy na durszlak i odstawiamy do wystudzenia. Następnie kroimy na kawałki, tak jak widać na zdjęciu. Najlepiej najpierw podzielić kapustę na połowę a później z każdej części kroić kotlety o grubości mniej więcej 2- 3 centymetry.

  2. Przygotowane kotlety panierujemy w roztrzepanym jajku z odrobina soli i pieprzu a następnie bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

    Uwaga: Kotletów nie smażymy w głębokim tłuszczu, dlatego na początek rozgrzejcie na patelni łyżkę masła i wlejcie około 100 ml oleju. Resztę wykorzystacie stopniowo w trakcie smażenia kolejnych partii kotlecików.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń