Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tanie i smaczne danie, które warto zrobić choć raz w sezonie letnim. Co prawda, te kotlety można przygotować o każdej porze roku, ale moim zdaniem najlepiej smakują latem, gdy użyjemy młodej kapusty.
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 819
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 382
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3510
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 123
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 237
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 819
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 382
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3510
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 123
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 237
Składniki
Z młodej kapusty usuwamy głąb (wykrawamy ostrym nożem ze środka), zdejmujemy zewnętrzne liście jeśli są uszkodzone. Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy płaską łyżkę soli. Gdy woda zawrze wkładamy kapustę w całości i gotujemy około 15 minut od momentu zagotowania. Garnek powinien być nakryty pokrywką, ale z lekkim uchyłem. Ugotowaną kapustę wyjmujemy z wody, przekładamy na durszlak i odstawiamy do wystudzenia. Następnie kroimy na kawałki, tak jak widać na zdjęciu. Najlepiej najpierw podzielić kapustę na połowę a później z każdej części kroić kotlety o grubości mniej więcej 2- 3 centymetry.
Przygotowane kotlety panierujemy w roztrzepanym jajku z odrobina soli i pieprzu a następnie bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Uwaga: Kotletów nie smażymy w głębokim tłuszczu, dlatego na początek rozgrzejcie na patelni łyżkę masła i wlejcie około 100 ml oleju. Resztę wykorzystacie stopniowo w trakcie smażenia kolejnych partii kotlecików. Smacznego.