Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tanie i smaczne danie, które warto zrobić choć raz w sezonie letnim. Co prawda, te kotlety można przygotować o każdej porze roku, ale moim zdaniem najlepiej smakują latem, gdy użyjemy młodej kapusty.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5276
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11705
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5054
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1301
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5276
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11705
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5054
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1301
Składniki
Z młodej kapusty usuwamy głąb (wykrawamy ostrym nożem ze środka), zdejmujemy zewnętrzne liście jeśli są uszkodzone. Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy płaską łyżkę soli. Gdy woda zawrze wkładamy kapustę w całości i gotujemy około 15 minut od momentu zagotowania. Garnek powinien być nakryty pokrywką, ale z lekkim uchyłem. Ugotowaną kapustę wyjmujemy z wody, przekładamy na durszlak i odstawiamy do wystudzenia. Następnie kroimy na kawałki, tak jak widać na zdjęciu. Najlepiej najpierw podzielić kapustę na połowę a później z każdej części kroić kotlety o grubości mniej więcej 2- 3 centymetry.
Przygotowane kotlety panierujemy w roztrzepanym jajku z odrobina soli i pieprzu a następnie bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Uwaga: Kotletów nie smażymy w głębokim tłuszczu, dlatego na początek rozgrzejcie na patelni łyżkę masła i wlejcie około 100 ml oleju. Resztę wykorzystacie stopniowo w trakcie smażenia kolejnych partii kotlecików. Smacznego.